Naslovna / Vijesti / Društvo / Radujmo se jer smo svoje duše oplemenili

Radujmo se jer smo svoje duše oplemenili

Islamski vjernici danas su počeli obilježavanje Ramazanskog bajrama.

U Pljevljima je svečanost održana u sve četiri džamije, uz ograničen broj vjernika i obavezno pridržavanje mjera prevencije, poput fizičke distance i obaveznih maski.

Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Pljevljima počelo je klanjanjem Bajram namaza u sve četiri džamije.

Bajramsku svečanost u Husein pašinoj džamiji predvodio je i održao hutbu Samir efendija Kadribašić glavni imam pljevaljskog medžlisa.

“U toku ramazana svaki napor nam je bio sladak. Skoro, pa fizički smo osjećali tu ljepotu u prsima koja se osjeti samo nakon obaljenog ibadeta, iftara ili dobrog učinjenog djela, bio to makar osmijeh ili lijepa riječ. Nakon Bajrama nastavimo makar približnim intenzitetom sve naše ibadete, zajednička okupljanja u džematu, akcije i druženja”, poručio je glavni imam medžlisa Pljevlja.

Efendija Kadribašić u hutbi je poručio vjernicima da imaju razloga za radost.

“Radujmo se jer smo svoje duše oplemenili, razgalili sa bistrog izvora objave napojili i riječima Poslanika nadahnuli. Danas je radost postača, iskrenih Alahovih robova koji se nadaju Njegovom rahmetu, milosti, magfiretu-oprostu i oslobođenju od vatre džehenemske”, poručio je efendija Kadribašić.

Nakon molitve vjernici praznik obilježavaju u krugu porodice.

Ramazanski bajram jedan je od dva najveća islamska praznika. Praznuje se tri dana, a vjernici ga, dočekuju radosno, na isteku svetog mjeseca Ramazana kao krunu posta, tokom kojeg su se uzdržavali od jela, pića i loših misli.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *