Naslovna / Vijesti / Kultura / Nova zbirka poezije Zorana Raonića „Autarijatski dani“

Nova zbirka poezije Zorana Raonića „Autarijatski dani“

U autorskom izdanju Zorana Raonića nedavno je iz štampe izašla nova zbirka poezije pod nazivom „Autarijatski dani“. Knjiga je štampana u tiražu od 500 primjeraka a ovo izdanje omogućili su Ministarstvo kulture Crne Gore i Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja.

Zoran Raonić je dobro poznat našoj čitalačkoj publici. Autor je 17 knjiga od kojih su 10 poetske. Čitajući stvaralaštvo Zorana Raonića zacrtava se u našoj svijesti, pored bogatstva opservacija, i njegov san o čovjeku, čovjeku zagledanom u ljepotu ljudskog lica i u tajne njegove duše, duše nevino rođene poput mirisa nježnih šafrana na proplancima iznad plahovite Tare, ali i o nevinosti duše okružene silama nemjerljivim – kaže urednik knjige Nenad Vuković u tekstu pod nazivom „Pjesnikov san o sreći“.

Recenzent mr Isak Kalpačina ističe da lirski subjekt nastoji da uđe u duše onih koji su tu bili, u daljem ili bližem vremenu, da prenese njihove unutrašnje drhtaje koji vape da do čitaoca pređu preko zlatnih struna poezije. Ovdje je preko  sugestivnih lirskih slika ostvarivano preplitanje sna i jave, mašte i stvarnosti, predočavano sjedinjavanje sa atomima predaka i naglašavana želja da se sačuva kosmos u ljudskom biću i oko njega – naglasio je Kalpačina.

Zbirka „Autarijatski dani“ potvrda je neobičnog pjesničkog talenta koji se potvrđivao sve ubjedljivije od prve zbirke „Vilino kolo“ 1995. pa do jedne od najnovijih „Oko pjesme“ 2007. koja spada u najznačajnije pjesničke knjige prve decenije ovog vijeka na našem jeziku  – kaže Mirko Ikonić jedan od recenzenata knjige. On dodaje da to upućuje na zaključak da su ove pjesme nastajale i dzrijevale u jednom dužem vremenskom periodu, kako je pjesnikovo životno i stvaralačko iskustvo raslo i sazrijevalo.

Boris Jovanovi Kastel, takođe jedan od recenzenata knjige ističe da je čitajući pjesmu po pjesmu, kao čisti i zgusnuti slap po slap te magične rijeke, shvatio na kraju da i poetska delta ovog nenematljivog i ponosnog crnogorskog književnika ima dosta ekvivalenata sa autarijatskom duhovnom sudbinom i njihovim nomadstvom.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *