Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prosječna plata u aprilu iznosila 521 euro

Prosječna plata u aprilu iznosila 521 euro

Prosječna bruto zarada u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 779 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 521 euro, saopštio je Monstat.

Prosječna (neto) zarada u aprilu u odnosu na mart zabilježila je pad od 0,6 odsto, dok je prosječna zarada u aprilu 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od dva odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart zabilježile pad od 0,7 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,1 odsto”, kažu u Monstat-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Zdravstena i socijalna zaštita (4,1 odsto), Vađenje ruda i kamena (2,9 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (jedan odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,5 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (13,7 odsto), Poslovanje sa nekretninama (6,9 odsto), Građevinarstvo (tri odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,7 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (2,3 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,1 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,9 odsto), Prerađivačka industrija (1,4 odsto), Informisanje i komunikacije (1,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,2 odsto), Državna uprava i odbrana (1,2 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,6 odsto) i Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,4 odsto).

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *