Naslovna / Sport / Ministarstvo sporta: Sufinansiraće do 70% iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova

Ministarstvo sporta: Sufinansiraće do 70% iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova

Ministarstvo sporta i mladih donijelo je Odluku o sufinansiranju članarina djece koja se bave sportom.

I. Ministarstvo sporta i mladih u 2020. godini sufinansiraće do 70% iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova.

II Sufinansiraće se članarina za djecu rođenu 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011. godine, koja za vrijeme važenja ove Odluke mogu najviše tri puta promijeniti vrstu sporta ili sportski klub.

III Sportski klubovi u okviru kojih će se sufinasirati članarina izabraće se putem javnog poziva, shodno članu 85 Zakona o sportu, koji će biti raspisan u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

IV Pravo prijave na javni poziv ima sportski klub, nakon proteka roka od jedne godine od dana osnivanja, ako:

1. obavlja sportsku djelatnost u sportu koji je razvrstan u I i II kategoriju sportova koji su na programu Olimpijskih igara, i to:

– Vaterpolo

– Atletika

– Košarka

– Boks

– Odbojka

– Jedrenje

– Rukomet

– Karate

– Fudbal

– Skijanje

– Džudo

– Tenis

2. ima najmanje jednu seniorsku ekipu u kolektivnom sportu, odnosno najmanje jednog seniora takmičara u pojedinačnom sportu, koji učestvuju u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez, sastavljenu od sportista registrovanih kod tog saveza;

3. u odnosu na broj djece koju prijavljuje za sufinansiranje ispunjava zakonske uslove u pogledu prostora, kadra i opreme.

V U sportskom klubu koji se sufinansira:

– mjesečna članarina ne smije biti veća od prosječne mjesečne članarine tog kluba u prethodnoj godini;

– ukoliko je prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini veća od 6% prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini (član 59 Zakona o sportu), smatraće se da je u tom klubu prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini iznosila 6% prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini;

– mjesečna članarina neće se sufinasirati ako u prethodnih šest mjeseci taj klub nije naplaćivao članarinu, odnosno ako je članstvo bilo besplatno.

VI Sredstva za sufinansiranje članarine obezbjeđuju se u budžetu Ministarstva sporta i mladih, a sportskom klubu uplaćuju se u tekućem mjesecu za prethodni, nakon što taj klub dostavi dokaze da se dijete u okviru tog kluba bavilo sportskim aktivnostima u periodu za koji se isplata sredstava vrši.

„Ovom inicijativom imamo za cilj da proširimo bazu naših sportista, omogućimo djeci da se još više bave sportom, pružimo pomoć roditeljima, a ujedno i damo podršku sportskim klubovima. Uvjeren sam da na ovaj način gradimo zdravu i blistavu budućnost naše države, kao i da formiramo nove crnogorske šampione“, istakao je mnistar sporta i mladih Nikola Janović.

Uskoro slijedi i javni poziv koji će biti objavljen u roku od 30 dana od objavljivanja Odluke na sajtu Ministarstva sporta i mladih. Odluka je na sajtu Ministarstva od 29.5.2020. godine.

O RTPV

Pročitajte i

Mugoša u ponedjeljak o sportu u Crnoj Gori

Crnogorski sportisti u ponedjeljak bi mogli da dobiju više informacija o mogućem povratku treninzima. Kako …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *