Naslovna / Vijesti / Društvo / COVID-19 okupio porodicu oko stola i povećao bliskost

COVID-19 okupio porodicu oko stola i povećao bliskost

Period izolacije, uslovljen globalnom pandemijom, doprinio je da se u porodici razvije veći stepen bliskosti, tokom zajedničkih obroka. To su pokazali prvi rezultati naučnog istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Profesor ovog fakulteta Dragan Krivokapić navodi da je istraživanje realizovano na osnovu dobrovoljnog anonimnog onlajn anketiranja 1.232 roditelja djece učenika osnovnih i srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore.

Tema istraživanja glasila je: “Načini na koje djeca provode slobodno vrijeme i njihove svakodnevne navike tokom perioda od uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog korona virusa”, sa posebnim akcentom na aktivno vrijeme posvećeno fizičkom vježbanju u kućnim uslovima.

“Roditelji su, u grupi pitanja kojom se ispitivao nivo bliskosti članova porodice, pretežno navodili da se tokom perioda od uvođenja privremenih mjera u njihovoj porodici znatno više obraćala pažnja na kvalitet pripremanja hrane, da su članovi njihove porodice mnogo češće nego ranije ručali i večerali zajedno i značajno se zbližili”, kazao je Krivokapić.

Ovi rezultati svakako, dodaje, ukazuju na pozitivne aspekte homogenizacije porodice tokom protekla dva i po mjeseca , koja je zbog “savremenih trendova” i ubrzanog tempa života u savremenim uslovima života i rada, sve manje provodila vremena na okupu.

Privremeni prestanak odlaska učenika u školu i pridržavanje mjera ostajanjem kod kuće, djeca su se, kao i svi, suočila sa potrebom nove organizacije svakodnevnih aktivnosti i promjenom navika i ustaljenog načina provođenja slobodnog vremena.

“Roditelji su tokom prethodna dva i po mjeseca provodili sa svojom djecom mnogo više vremena nego prije uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog Corona virusa (SARS-CoV-2). Ta okolnost je nesumnjivo omogućila roditeljima znatno objektivniji uvid u navike i načine na koje su njihova djeca provodila slobodno vrijeme tokom pomenutog perioda”, kazao je Krivokapić.

Uviđajući značaj razvijanja i jačanja imunološkog sistema kao prirodne odbrane organizma od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama, on navodi da je preko 90 odsto anketiranih roditelja iskazalo da će u narednom periodu posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema svoje djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika svoje djece.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Begić: U bolnicama 370 pacijenata

U Crnoj Gori je ukupno hospitalizovano 370 pacijenata, od čega 87 u Kliničkom centru, a …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *