Naslovna / Vijesti / Društvo / MCP: Za sada ne obnavljamo litije

MCP: Za sada ne obnavljamo litije

Mitropolija crnogorsko primorska je danas saopštila da za sada neće organizovati litije povodom nezadovoljstva Zakonom o slobodi vjeroispovijesti jer je još uvijek na snazi mjera zabrane masovnog javnog okupljanja.

Večernje novosti su objavile, a neki mediji prenijeli, da će se litije organizovati 7. juna na Trojčindan na Rumiji. Iz MCP to demantuju i tvrde da tog dana neći biti litija na ulicama gradova u Crnoj Gori, čak ni u onim mjestima gdje se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, a zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi.

U MPC najavljuju da će vjernici kao i sva javnost o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obaviješteni.

“Povodom objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija koje su bile molitveni vid crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom zakonu o slobodi vjere, obavještavamo svu zainteresovanu javnost da će najave eventualne obnove takvih litija biti javne i biće učinjene najprije preko zvaničnih crkvenih glasila i ustanova. U originalnoj izjavi barskog sveštenika Jovana Plamenca datoj mediju koji je prvi objavio ovu vijest, nema ni jedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije”, saopšteno je iz MCP.

Napominju da je Plamenac samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Jovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, “dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u čitavoj državi”.

“Iznošenje krsta na Rumiju je takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja. Očigledno se radi o pogrešnom razumijevanju njegovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koji on nije izrekao”, zaključuju u MCP.

Podsjećamo da su u Crnoj Gori od danas dozvoljena javna okupljanja a da na njima može biti najviše 200 građana.

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za četvrtak, 26. 11. 2020.

  ČETVRTAK 26.11.2020.     7,00-7,40 Muzički program     7,40-7,50  Pljevlja u slici-repriza   …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *