Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Radunović: Obaveze se redovno servisiraju, odlaganje dugova krajna opcija

Radunović: Obaveze se redovno servisiraju, odlaganje dugova krajna opcija

Ministarstvo finansija u stalnoj je komunikaciji sa kreditorima i povjeriocima u vezi sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa, kazao je juče u Skupštini ministar finansija Darko Radunović.

On je naveo da su u toku i razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom i Njemačkom razvojnom bankom u vezi sa obezbjeđivanjem kreditne linije za podršku privredi.

“Modeli podrške privredi se još uvijek razmatraju. Vidjećemo u trećem paketu mjera na koji način i koji model će biti najviše zastupljen”, rekao je Radunović u odgovoru poslaniku DF-a Branku Raduloviću.

Ministar je kazao da se razgovara i sa predstavnicima Evropske komisije o odobrenju mikro-finansijske pomoći koja bi zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama, bila dodijeljena u formi zajma zbog pandemijske krize.

“Konačan iznos i uslovi pod kojim će navedeni zajam biti odobren, biće definisan u narednom periodu”, kazao je Radunović, dodajući da su pokrenuti razgovori i sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa obezbjeđenjem kreditnih sredstava za finansiranje povećane budžetske potrošnje usljed sanacije posljedica pandemije COVID-19.

Radunović je poručio i da se reprogram ili odlaganje izmirenja dugova ostavljaju kao krajnja opcija, imajući u vidu da država obaveze za sada servisira uredno.

Preostala dugovanja prema kreditorima, kako je naveo, iznose 191,5 miliona eura, od čega, po osnovu glavnice treba da se vrati 146 miliona eura, a po osnovu kamate 45,52 miliona.

Ministar je kazao i da je prethodne godine došlo do značajnog smanjenja obaveza opština koje su prije dvije godine iznosile 115,2 milion, dok su na kraju prošle godine bile 80,59 miliona eura.

On je objasnio da je značajnog pada došlo zbog jednokratnog izmirenja garancije po osnovu kredite za otpadne vode u Budvi.

“U narednoj godini obaveze prema povjeriocima su 502,22 miliona. Od toga je glavnica 409,91 milion eura. U 2022. godini imamo povoljniju situaciju. Obaveze su 326,3 miliona, od čega je glavnica 252,52 miliona eura. U 2023. obaveze su 253,6 miliona, a po osnovu glavnice 185,47 miliona”, rekao je Radunović.

Ministarstvo finansija, kako je rekao Radunović, u kontinuitetu analizira ekonomsku situaciju u državi i na eksternoj sceni. On je ocijenio da je pad ekonmskih aktivnosti ove godine neminovan, usljed šoka na globalnom nivou.

“Sve ekonomije EU, bez izuzetka, zabilježiće značajne stope pada. Očekujemo pad BDp-a koji se, prema projekcijama raznih finansijskih institucija, kreće od šest do devet odsto. Poslije početnih procjena koje su bile do 4,9 odsto, sada, u našim projekcijama biće više od šest odsto”, rekao je Radunović, dodajući da kretanje BDP-a najviše zavisi od turističke sezone.

Ministar je rekao da će se u Skupštini uskoro odlučivati o rebalansu budžeta.

Govoreći o javnom dugu, naveo je da je njegova vrijednost u prošloj godini bila 3,78 milijardi eura, odnosno 77,21 odsto BDP-a.

“Depoziti na kraju prošle godine su iznosili 579,96 miliona, pa je shodno tome, neto javni dug iznosio 3,19 milijardi eura, odnosno 65,04 odsto BDP-a”, precizirao je Radunović u odgovoru poslaniku DF-a Milutinu Đukanoviću.

Radunović je naveo da finanasijske rezerve države do 20. maja iznose 334,6 miliona eura, od čega se na 38,447 unci zlata odnosi 56,4 miliona eura.

“Dakle, u finanasijskim sredstvima, depoziti bez zlata iznosili su 278,2 miliona eura”, naglasio je Radunović.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Nezaposlenost tokom pandemije porasla 31,6%

U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *