Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Deficit budžeta u aprilu iznosio 46,6 miliona eura

Deficit budžeta u aprilu iznosio 46,6 miliona eura

Deficit budžeta u aprilu, mjesecu u kojem je ekonomija stala zbog epidemije korona virusa, iznosio je 46,6 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija, objavljeni sa zakašnjenjem, piše Dan.

Prihodi budžeta u aprilu su iznosili 124 miliona, dok su izdaci bili 171 milion eura. Prihodi su u odnosu na mart manji za 37 miliona, a u odnosu na april prošle godine 41 milion eura. Zbog epidemije, odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, mnoge djelatnosti su bile zatvorene u aprilu, dok su druge obavljane smanjenim obimom, uz nekoliko izuzetaka kojima se obim posla povećao u vrijeme korone.

Kada je u pitanju period od januara do aprila, prihodi budžeta su iznosili 499,7 miliona ili 9,94 odsto BDP-a i manji su za 71,5 miliona ili 12,5 odsto u odnosu na plan. U odnosu na isti period lani manji su za 36,7 miliona ili 6,8 odsto.

“Izdaci budžeta u periodu januar-april iznosili su 622,7 miliona eura ili 12,39 odsto BDP-a i veći su za 25,2 miliona eura ili 4,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U odnosu na plan izdaci su manji za 135,8 miliona eura, ili 17,9 odsto. Budžetski deficit za četiri mjeseca je iznosio 123 miliona ili 2,45 odsto procijenjenog BDP-a”, piše u izvještaju Ministarstva finansija.

Deficit budžeta u aprilu je najveći do sada na mjesečnom nivou. U januaru je deficit budžeta iznosio 34,1 milion, februaru 25,3 miliona, martu 17, a aprilu 46,6 mi liona.

Iz Ministarstva finansija su naveli da je negativno odstupanje prihoda rezultat pada ekonomske aktivnosti usled sprovođenja mjera Vlade na zaštiti zdravlja stanovništva od uticaja pandemije virusa korona, odlaganja naplate poreskih potraživanja za poreske obveznike, u sklopu dva paketa mjera Vlade usmjerenih na pomoć privredi, ograničenog obima rada u organima uprave koji je uzrokovao pad naplate taksi i naknada, usled novonastalih okolnosti, odlaganja naplate prethodno planiranih jednokratnih efekata po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegroerlajnza.

“Gotovo sve kategorije poreskih prihoda zabilježile su pad u odnosu na planirane u ovom periodu, od čega najveći pad bilježi porez na dodatu vrijednost u iznosu od 19,6 miliona eura, odnosno 9,9 odsto i to kao rezultat ograničene ekonomske aktivnosti izazvane pandemijom u drugoj polovini marta mjeseca. Porezi i doprinosi na zarade takođe bilježe pad od 40,1 milion eura, odnosno 19,3 odsto, u odnosu na prvobitni plan kao rezultat odlaganja poreskih potraživanja po ovim osnovama za period od 90 dana u skladu s mjerama Vlade. Pored navedenog, na pad naplate ovih kategorija prihoda uticalo je i odlaganje prethodno planiranih jednokratnih prihodau aprilu, budući da je shodno prvobitnom planu prihoda, u aprilu planirana naplata prihoda po osnovu zakonskog rješenja za konsolidaciju Montenegroerlajnza u uznosu od 34 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na poreze i doprinose na zarade, a koja bi takođe bila evidentirana na rashodnoj strani budžeta”, naveli su iz MF-a.

Izdaci budžeta za četiri mjeseca su manji u odnosu na planirane za 135 miliona.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *