Naslovna / Vijesti / Politika / Покрета за Пљевља: Не требује царство нељудима, нако да се пред свијетом руже

Покрета за Пљевља: Не требује царство нељудима, нако да се пред свијетом руже

Ни најокрутнији освајачи из прошлости, нису кидисали на српски народ и српску цркву са таквом мржњом, са каквом су то чинили његови сопствени отпадници, издајице и конвертити. Управо ти и такви, бивши Срби, просули су много више братске крви и нанијели много више зла својој браћи, од свих осталих непријатеља заједно. Пљунувши на колијевку која их је одњихала и мајчино млијеко које их је задојило, у име друге вјере, идеологије или политике, са највећим жаром су сатирали све што се називало српским именом. Али, памте се и Бранковић и Обилић, преко шест вјекова. И памтиће се још дуго, додуше не на исти начин.

Недавна сједница Скупштине Општине Пљевља, недвосмислено је показала  трагове који „смрде нечовјештвом“. Уочи Тројчиндана, умјесто честитке Манастиру Свете Тројице, дојучерашњи „Србин до коске“, Игор Голубовић, одлучио је да уђе у историју. По налогу Господара, због мрвица које очекује са његовог стола, одлучио је, да баш он, први, удари на светиње Српске православне цркве. Потпуно свјестан да га Пљевљаци немају по чему упамтити, млади лав Новака Килибарде рјешио је, да то по сваку цијену исправи. Сопственом бруком.

Пљеваљски Игор од Монтенегра, свјетски човјек широких схватања (и захватања), ето, биће у нечему први. Продајом манастирске воденице за коју, без иједног доказа тврди да није манастирска, несумњиво ће заслужити једно тапшање по леђима од другова „одозго“. А то није мало. Нису помогли никакви аргументи, апели, молбе, преклињања одборника опозиције, чак и двојице одборника ДПС-а. Срамотну одлуку бранио је још само посланик Живковић, надајући се ваљда следећем мандату. Остали су углавном гледали у патос. Истини за вољу, мало је ко од Пљевљака могао пратити „аргументацију“ ове двије Мирашеве перјанице, а да му се „стомак не преврне“.

Није помогла ни страшна заклетва Преосвећеног владике Атанасија, чије ријечи тичу директно у срце и душу сваког здраворазумског бића. Заклетва Светом Тројицом и гробовима славних предака је света, попут оне Кнежеве, косовске. Не играјте се тиме, Бог можда дуго трпи, али јако бије. Обично тамо гдје се најмање надате, а највише боли. Да је ова власт, три деценије водила економију ове државе, по систему „распродаја“, нама је одавно јасно, али куд баш нађосте да закућите продајом старе манастирске воденице. Преци су нам је саградили, неких тамо давних година, док је Америго Веспучи још трагао за Новим свијетом. Прва је она самљела зрна, готово три вијека прије Џеферсонове Декларације независности САД-а која, између осталог, истиче начело о „праву и дужности сваког народа да смијени или збаци тиранску власт која га угњетава“. Макар се у њој и „нужда вршила“, како рече Игор Голубовић, не дирајте је. Преживјела је Турке, Нијемце, Италијане, усташе…и вас ће. Црквено је, божије и свето па да је зрно соли! Ако вам је зафалило „кеша“, има код вашег друга Светозара, неких 400 милиона. Стидите ли се предака којим вас владика заклиње! Да ли би они узели црквени ексер по цијену живота? А ви? Ви бисте Острог!

Дакле, локални „духовници“ Цркве Осмог конгреса, схватите ово као један, крајње добронамјеран апел главама, које саме себе не разумију. Свако бира свој овоземаљски, а тиме и онај, небески пут. Сва ваша блага, сила и слава, јесу и биће за времена. Оставите се и манастира и воденице, ако не ради вас, оно ради оних који тек треба да се роде! Знајте, чим то такнете, забољеће од Бања Луке до Владивостока! Неће мања бити ни ваша срамота. Чему вам цијели свијет, ако души својој мира не налазите!

Није залуду рекао велики Владика:“ Не требује царство нељудима, нако да се пред свијетом руже“!

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉA

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *