Naslovna / Vijesti / Društvo / Besplatno Mensa testiranje srednjoškolaca

Besplatno Mensa testiranje srednjoškolaca

Besplatno testiranje bazične inteligencije u srednjim školama za zainteresovane kandidate starije od 16 godina, te saradnja na projektima za projektima za identifikaciju i unapređenje intelektualnih potencijala, osnovne su stavke sporazuma koji su potpisali Veljko Tomić – direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete i Marko Lakić – predsjednik Mensa Crna Gora.

Kako je istakao Tomić, intelektualni kapaciteti su ključni nacionalni resurs.

“Mi ovim sporazumom želimo da ojačamo suštinski dio obrazovnog sistema, a to je usmjeravanje sve djece na efikasan i produktivan način razmišljanja i rješavanja problema, da ojačamo kapacitete za identifikovanje nadarenih u raznim oblastima, te da institucionalizujemo činjenicu da su intelektualni kapaciteti ključni nacionalni resurs”, kazao je Tomić.

Mensa, kao međunarodna organizacija koja okuplja visoko i natprosječno inteligentne osobe koje čine oko 2 odsto svjetske populacije, jeste pravi patner Ministarstva koje se bavi obrazovanjem i stimulisanjem potencijala mladih.

Prema riječima Lakića, Mensa je registrovana u 46 zemalja svijeta, od čega su njih 36 punopravne članice Mensa International, dvije provizorne i osmi Mensi u osnivanju, a Mensa Crne Gore je jedna od 36 punopravnih članica.

“Od prvog testiranja do danas u Crnoj Gori smo testirali blizu 3.000 kandidata, dok je uslov za članstvo, a to je natprosječan rezultat, ostvarilo oko nekoliko stotina osoba. Za sada, Mensin test mogu raditi osobe sa navršenih minimum 16 godina, dok je u najavi izrada testova i za mlađe uzraste”, rekao je Lakić.

On je najavio i da će se najveći sastanak Mensi svijeta održati ove godine i to upravo u Crnoj Gori.

“Ove godine, osim što proslavlja 20 godina postojanja, Mensa u Crnoj Gori je izabrana za domaćina najvećeg svjetskog dogaćaja u Mensa International – IBD (International Board of Directors) – sastanak predsjednika svih Mensi svijeta. Prošle godine takav sastanak direktora je održan u Kuala Lumpuru, Malezija, a sljedeće godine će se održati u Hjustonu, Amerika”, navodi on.

Mensa je osnovana 1946. godine u Oksfordu. Tri najveće Mense u svijetu su američka, britanska i njemačka. Prvo testiranje u Crnoj Gori je održano 1998. godine, dok je Mensa Crne Gore kao nevladina organizacija registrovana 2000. godine i ove godine proslavlja 20 godina postojanja. 2017. godine Mensa Crne Gore je ispunila sve uslove i proglašena od strane Mensa International za Full National Mensa sa pravom glasa u Bordu.

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *