Naslovna / Vijesti / Društvo / Forbs objavio listu najbezbjednijih zemalja u vrijeme korone, Crna Gora na 42. mjestu

Forbs objavio listu najbezbjednijih zemalja u vrijeme korone, Crna Gora na 42. mjestu

Crna Gora se našla na 42. mjestu liste najbezbjednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa američkog časopisa Forbs, čime je, uz još nekoliko balkanskih zemalja, bolje plasirana od velikih svjetkih sila, kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Velika Britanija.

Na prvom mjestu liste zasnovane na izvještaju organizacije “Deep Knowledge Group” je Švajcarska, dok u ovom trenutku najopasnija država Sudan.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 32. mjestu.

Hrvatska je zauzela 36. poziciju, Srbija je na 54. a Bosna i Hercegovina na 72. mjestu.

Albanija je na 88. mjestu.

SAD su se našle na 58. mjestu liste, Rusija je na 61, a Velika Britanija na 68 mjestu.

Među prvih 10 najbjezbednijih zemalja, pored Švajcarske su Njemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

U ovom trenutku, prema izvještaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

Lista je sastavljena na osnovu 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u kategorijama kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlade.

Kako navodi Forbs, interesantno je da se poslije nekoliko mjeseci pandemije rejting država u pogledu epidemiološke bezbjednosti potpuno promijenio u odnosu na početak.

Prvobitno su najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije, ali su sada su ta mjesta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

U studiji se ističe da su Švajcarska i Njemačka zauzele prva dva mjesta zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *