Naslovna / Vijesti / Politika / Poslanicima prepolovljene majske plate

Poslanicima prepolovljene majske plate

Poslanici Skupštine Crne Gore za majske neto zarade primili su ukupno 67.092 eura, što je duplo manje nego prethodnog mjeseca.

Svim poslanicima “prepolovljene” su zarade, jer je, Vladinom odlukom, obračunska vrijednost koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru umanjena za 50 odsto, i to za grupe A i B, kojima, između ostalog, pripadaju i poslanici.

Zarade će im biti umanjene za 50 odsto i za jun.

Vladina Odluka o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu donijeta je 24. aprila, a primjenjuje se od 1. maja.

“Vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu, u bruto iznosu je 90 eura. Izuzetno od ovog člana, za zaposlene čiji su koeficijenti utvrđeni u grupi poslova A i B u čl. 22, 23 i 24 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade za maj i jun 2020. godine, u bruto iznosu je 45 eura”, predviđeno je Odlukom.

Najveća zarada, u skladu sa tim, za maj bila je 1.015 eura, koju su primili predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, ali i Marija Ćatović iz DPS-a.

Poslanički klub Demokrata, koji bojkotuje parlament, ovoga mjeseca primio je 5.675 eura. Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić primio je 747, a generalni sekretar Boris Bogdanović 764 eura. Dritan Abazović (Ura), koji je takođe u bojkotu Skupštine, primio je za maj 758 eura.

Cifri od hiljadu eura primakli su se po majskoj zaradi poslanici DPS-a Branko Čavor (980 eura), Miodrag Vuković (960 eura), Jovanka Laličić (947 eura), kao i poslanici DF-a Predrag Bulatović (940 eura), Marina Jočić (926 eura), te Miodrag Lekić iz Demosa (926 eura).

Potpredsjednici parlamenta, Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, primili su za maj zarade od 932, odnosno 818 eura. Lideri DF-a, Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, primili su 852, odnosno 769, odnosno 858 eura. Počasni predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić, primio je majsku zaradu od 899 eura, dok predsjednica te partije, Draginja Vuksanović, prima razliku u zaradi od 221 euro.

Nedžad Drešević i Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke za maj su primili 838, odnosno 811 eura. Majska zarada Andrije Popovića (LP) iznosila je 865, a Borisa Mugoše (SD) 784 eura. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović primio je 825 eura, dok je zarada Gorana Danilovića (UCG) bila 811 eura. Plate poslanika SNP-a Danijele Pavićević i Srđana Milića za maj iznosile su 845, odnosno 858 eura. Adrijan Vuksanović (HGI) primio je 747 eura.

Bivši poslanik Demokrata Mijomir Pejović, po osnovu prava na nadoknadu po prestanku funkcije, primio je 733 eura.

Majska zarada generalnog sekretara, Aleksandra Jovićevića, iznosila je 846 eura, a njegovih zamjenika, Mersudina Gredića i Marije Mirjačić – 676, odnosno 671 euro.

Prvi put se desilo da pomoćnici generalnog sekretara prime veću platu od njegovih zamjenika, pa i njega, jer ne pripadaju grupi A i B, kojima je Vladinom odlukom smanjena zarada. Pomoćnici, po Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, pripadaju Grupi poslova C. Tako su Jelena Radonjić i Nataša Komnenić primile nepromijenjenu zaradu kao prošlog mjeseca – 1.090, odnosno 1.083 eura.

Brajovićevih osam savjetnika ukupno je primilo za maj 5.328 eura. Njihove plate za maj „kretale“ su se između 620 i 710 eura.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

SD: Podnošenje optužnog prijedloga protiv Raščića neprincipijelno i licemjerno

Podnošenje optužnog prijedloga protiv Sanina Raščića je neprincipijelan i licemjeran čin ODT Pljevlja. Osnovno državno …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *