Naslovna / Vijesti / Društvo / Španci otišli iz tehnički nepoznatih i pravno neutemeljenih razloga

Španci otišli iz tehnički nepoznatih i pravno neutemeljenih razloga

Španska kompanija “Akvalija” obavijestila Opštinu Pljevlja da je odlučila da napusti projekat izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima. Španci smatraju da trpe ogromne troškove kao i da nisu  odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovane. Sa druge strane predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, da su razlozi španske kompanije tehnički nepoznati i pravno neutemeljeni.

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je opština dobila zvanično obavještenje da su Španci napustili gradilište u Židovićima i da su zaključali postrojenje i sa sobom ponijeli pripremljenu dokumentaciju o upravljanju postrojenjem. Predsjednik je kazao da ne zna pravi razlog napuštanja gradilišta, ali da je stekao utisak da poslednjih devet mjeseci traže način odu sa gradilišta.

-Iz razloga, tehnički nepoznatih, pravno neutemeljenih i na žalost došli smo u situaciju da se otpadne vode iz pljevaljskih kolektora izlivaju u Ćehotinu, o čemu smo obavjestili ekološku inspekciju. Mislim da će već sjutra u Pljevljima biti ekološka inspekcija. Mi smo danas organizovali sastanak sa konsultantom na projketu Prokonom i sa Ministarstvom turizma na temu kako dalje da taj projekat dovedemo do kraja, naglasio je Golubović.

On je istakao da je bitno što su radovi pri kraju da je tehnički prijem počeo i ponovio da mu nije jasno zbog čega su Španci napustili postrojenje i pustili otpadne vode u Ćehotinu.

Kada bi se izvršio tehnički prijem postrojenja španska kompanija je trebala da bude nadzor radnicima „Vodovoda“ koji će upravljati postrojenjem i koji su prošli obuku. Mislim da smo spremni da da se bavimo postrojenjem kada zakonom predviđene okolnosti budu to dozvolile, jer je postrojenje još uvijek u vlasništvu Španaca i još uvijek upravljaju njime, kao što su to i radili do prošle nedjelje kada su napustili postrojnje i otišli. Ono što ja očekujem jeste da vidimo kakvo je iskustvo drugih gradova gdje su ove kompanije izvodila radove. Sličan primjer je i u Beranama, a u svakom slučaju zaštitićemo novac koji smo dobili 3,5 miliona granta od evropske komisije i 2,5 miliona eura kredita od Evropske investicione banke iz razloga što je novac već utrošen za to postrojenje, istakao je predsjendik opšine Pljevlja i naglasio da bi postrojenje trebalo da radi za šta je i namjenjeno.

Kada je u pitanju povećanje cijena usluga DOO „Vodovod“ predsjendik Golubović kazao je da je izrada postrojenja i tretman otpadnih voda jedan je od uslova puta Crne Gore ka EU. Tretman prema otpadnim vodama zahtjeva određena sredstva jer mi sami proizvodimo otpad i uklanajnje otpada moramo da platimo. Povećanje cijena usluga DOO „Vodovod“ trebalo je da bude na dnevnom redu predhodne sjednice SO Pljevlja

Prvih godinu dana shodno ugovoru sa Špancima novac, od povećanja cijena usluga, trebalo je da se troši za zarade zapsolenih, a nakon toga na dodali bi se troškovi za struju, hemikalije i sve ono što je neophodno da bi to postrojenje trebalo da radi. Povećanje cijena bilo je u rasponu od 20 do 30 posto u zavisnosti od korisnika te usluge i nisu vezani za nešto što postrojenje kao samo ne bi proizvodilo kao trošak, kazao je Golubović.

On je dodao da je lokalna uprava problem sa Špancima prepoznala još prošle godine i već su pokrenuli niz aktivnosti.

Ja uvjeravam građane Pljevalja da ćemo i ovaj problem kao i niz drugih riješiti, zaključio je predsjednik Golubović i napomenuo da su se potpisivanjem ugovora o ekološkoj rekontrukciji TE Pljevlja ekološki problemi Pljevalja već počeli rješavati.

O Milo Džaković

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *