Naslovna / Vijesti / Društvo / Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula

Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula

Evropska komsija će do kraja nedjelje izaći sa stregijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

“Ukadanje privremenog ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU predstavlja drugu fazu, nakon ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama EU, za koju će Evropska komisija, kasnije tokom ove nedjelje, dati svoju procjenu i pristup kao bi se pritupilo postepenom i parcijalnom ukidanju restrikcija počev od 1. jula”, izjavio je Žosep Borel.

On dodaje da će sa nekim trećim zemljma prilikom otvaranja granica za putovanja u EU u obzir uzimati principi i kriterijumi bazirani na zajedničkom koordinisanom pristupu EU 27, koji podržava Evropska komisija.

Evropski komesari su na sastanku razmotrili informacije da pojedine zemlje članice EU već rade na uklanjanju graničnih kontrola unutar Šengen zone.

“Očekujemo da ovaj proces bude finalizovan do kraja juna”, poručio je Borel.

U Evropskoj komisji najavljuju da će večina zemlja članica otvoriti svoje granice za putovanja unutar Šengena 15. juna, a da će slobodan protok ljudi i robe unutar Šengena biti u potpunosti funkcionalan do kraja mjeseca.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

JU Dnevni centar Pljevlja obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i lica sa invaliditetom Pljevlja povodom obilježavanja 3. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *