Naslovna / Vijesti / Društvo / Rizik od virusa korona postoji, testovi za turiste ga ne smanjuju

Rizik od virusa korona postoji, testovi za turiste ga ne smanjuju

Građani iz više od 130 zemalja od 1. juna mogu u Crnu Goru da uđu bez negativnog testa na koronu i ne idu u karantin po dolasku. Prvi turisti, nakon što je Crna Gora 2. juna proglasila kraj epidemije koronavirusa, su od juče počeli da dolaze. Koliki je rizik od importacije virusa korona zbog sve većeg broja turista koji će dolaziti u Crnu Goru, CdM je pitao Institut za javno zdravlje.

IJZ je ovdje jasan – rizik importacije virusa sa dolaskom putnika u međunarodnom saobraćaju se ne može isključiti, ali insistiranje na negativnom testu nije jedan od faktora koji ga može smanjiti.

“Rezultat testa odražava samo situaciju u momentu uzimanja uzorka ali ne govori o vremenu neposredno pred uzimanje uzorka niti nakon uzimanja uzorka, a kada je putnik mogao biti izložen virusu, a zaraznost razviti tek kasnije”, poručujz iz Instituta.

Objašnjavaju da ono što može smanjiti rizik importacije su mjere i preporuke koje se odnose na putnike u međunarodnom avionskom saobraćaju, a koje su poprilično stroge i usmjerene kako na odvraćanje od putovanja ali i na onemogućavanje avionskog transporta osobama sa simptomima respiratornih infekcija.

“Poseban faktor smanjenja rizika od širenja obolijevanja je adekvatana informisanost kako gostiju tako i domaćina – naših hotelijera i hotelskih radnika ali i svih drugih: radnika u trgovinama, buticima, turističkim organizacijama, vodičima, zaposlenima u lokalnoj samoupravi… gdje sva poslednja istraživanja javnog mnjenja ukazuju da postoji zavidan stepen znanja i pridržavanja mjera i preporuka u domaćoj populaciji”, tvrde u IJZ-u u izjavi za CdM.

Dodaju da je upravo ta informisanost ključ budućeg postupanja sa turistima gdje je akcenat stavljen na pravovremenu reakciju i otkrivanje simptoma i znakova bolesti kao i omogućavanje testiranja na novi korona virus i po drugim – epidemiološkim indikacijama.

“S obzirom na to da je ovo situacija koja je pogodila čitav svijet sa pravom je očekivati da će se svi i gosti i domaćini ponašati sa dozom obavezne opreznosti koja podrazumjeva održavanje distance, strogu higijenu ruku i tamo gdje je propisano – nošenje maski”, zaključuju u IJZ u izjavi za CdM.

Crna Gora ima svoja pravila za ulazak turista. I dok se u Crnu Goru može bez testa i ne ide se u karantin, neke zemlje su se odlučile za rigoroznije mjere.

Iako se granice otvaraju, svaka zemlja zadržava pravo da slijedi različite mjere u skladu sa svojom epidemiloškom situacijom i procjenama, stoga se uslovi za prelazak granice razlikuju od države do države.

Bosna i Hercegovina

​Bosn i Hercegovina je granice za strance otvorila 1. juna.

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mjera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani.

U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze.

Srbija

Od 22. maja Srbija je otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju više nije potrebno imati negativan test na korona virus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane. Pored toga, putnici više ne moraju u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, s tim što će svima koji budu ušli u državu biti uručena zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Kosovo

Nova vlada Kosova donijela je prije tri dana odluku da otvori granicu sa Crnom Gorom i ukine mjere za građane Crne Gore.

Dogovorom između ministra zdravlja Armenda Zemaja i ministra zdravlja Crne Gore Kenana Hrapovića svi građani iz Crne Gore koji uđu na Kosovo neće biti samoizolovani, već će se samo detaljno medicinski pregledati.

Grčka

Granice za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtjevati obavezan test i karantin od 14 dana.

Hrvatska

Hrvatska je otvorila granice za turiste iz deset evropskih zemalaja.

To su: Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonij, Litvanija, Litvanija, Poljska i Njemačka.

Turska

Granice za strane turiste će najverovatnije otvoriti 25. juna.

Još uvijek nije poznato da li će Turska zahtjevati mjere samoizolacije i/ili negativan test, kao ni da li će biti neophodne maske.

Bugarska

Otvorila granice od 1. juna.

Bugaska ne zahtjeva mjere karantina i negativan test.

Makedonija

Otvaranje granica predviđeno je do 10. ili 15. juna.

Trenutno je na snazi mjera karantina.

Nakon 10., odnosno 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili mjera karantina.

Austrija

Austrija će ponovo otvoriti svoje granice prema Italiji, te ukinuti obavezan karantin za putnike iz 20 drugih evropskih zemalja sljedeće sedmice, saopštili su zvaničnici ove zemlje.

Njemačka

Njemačka će 15. juna ukinuti zabranu putovanja iz članica EU, Velike Britanije, Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švajcarske ukoliko u tim zemljama ne bude blokada većih razmjera ili zabrane ulaska,

Slovenija

Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno da pređu granicu Slovenije, a sada je ta lista proširena za još 14 zemalja.

Prelazak je dozvoljen građanima Bugarske, Kipra, Češke, Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Islanda, Letonije, Litvanije, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke i Švajcarske.

Državljani zemalja koje nisu na listi moraće da idu u 14-dnevni karantin, a jedini izuzetak su radnici u međunarodnom saobraćaju, osobe koje obavljaju teretni saobraćaj, osobe koje prolaze u Sloveniju i vlasnici diplomatskih pasoša.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Novih 520 slučajeva korone, 25 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *