Naslovna / Vijesti / Društvo / IJZ: Moguće importacije COVID19 u Herceg Novom

IJZ: Moguće importacije COVID19 u Herceg Novom

Lokalna epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi je u srijedu 10. juna, kroz mehanizam prekogranične saradnje i razmjene informacija, dobila obavještenje od strane epidemiološke službe DZ Trebinje, da je tokom dana dobijen pozitivan PCR nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz opštine Trebinje koja je  sa svojim sinom (oboje državljani BiH) boravila u Herceg Novom, u svom stanu, u periodu između 01. i 03. juna.

Epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruisano je kretanje oboljelih prije, tokom i nakon boravka u Crnoj Gori.

Prema dostupnim podacima, indeksni slučaj je sin koji je prije dolaska u BiH i Crnu Goru, boravio u Beogradu gdje je, u periodu dok je bio na putu, potvrđeno oboljevanje među ostalim članovima porodice koji nisu putovali niti dolazili u Crnu Goru.

Kontakti (ukupno 5) koje su oboljeli ostvarili tokom boravka u Crnoj Gori su identifikovani, po uobičajenom protokolu stavljeni u samoizolaciju i uzorkovani radi laboratorijske obrade zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu. Trenutno, niko od kontakata ni 9 dana nakon moguće izloženosti nema simptome respiratorne infekcije.

Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakata, bili su negativni, dok će obrada preostala 2 biti završena tokom dana. Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni.

Opisana situacija niti jeneuobičajena niti neočekivana posebno imajući u vidu sva saznanja o novom koronavirusu i učestalosti asimptomatskih nosilaca virusa.

Bez obzira što dokazanih slučajeva obolijevanja nemamo gotovo 40 dana, Institut i sve lokalne epidemiološke službe će i dalje nastaviti sa intenzivnim aktivnim epidemiološkim nadzorom, traganjem za mogućim slučajevima infekcije i epidemiološkom obradom svih sumnjivih slučajeva.

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *