Naslovna / Vijesti / Politika / Izbori najvjerovatnije početkom septembra, opozicija u više kolona

Izbori najvjerovatnije početkom septembra, opozicija u više kolona

Od dana raspisivanja do održavanja izbora, kako je propisano Zakonom o izboru poslanika i odbornika, ne može proteći manje od 60, niti više od 100 dana, a krajnji rok za održavanje izbora je 18. oktobar.

“Izbori će biti održani najkasnije u prvoj sedmici septembra, jer novu vladu očekuje veliki posao oko državnih finansija, čija stabilnost je ugrožena zbog pandemije korona virusa. Moraju se izvršiti rezovi u javnoj administraciji, izvršiti bitne intervencije u strukturama državnih preduzeća koje uključuju i dokapitalizacije i ,,prepakovati“ državne finansije najkasnije do kraja oktobra, a nije fer da to radi Vlada koja je na kraju mandata”,  rekao je izvor Pobjede iz samog vrha vladajuće koalicije.

U vrhu vladajuće koalicije u drugoj polovini jula očekuju zeleno svjetlo od Venecijanske komisije za izborni zakon koji su poslanici vlasti stavili u skupštinsku proceduru.

U vladajućoj koaliciji očekuju da će, nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, opozicija biti primorana da sjedne za sto i u parlamentu glasa za izmjene zakona.

“Pokušaćemo da postignemo konsenzus sa opozicijom, ali je to malo vjerovatan scenario jer većina opozicionih stranaka odbija da uđe u tu priču, praveći sebi alibi u slučaju neuspjeha na izborima. Kod velikog broja opozicionih stranaka ne postoji politička volja za stvarnim unepređivanjem izbornog zakonodavstva. A priča priča o otvorenim listama je sada aktuelizovana kao očajnički manevar zbog političkih dešavanja u Budvi”, precizirao je sagovornik Pobjede, istaknuti funkcioner vladajuće koalicije.

Izvori Pobjede ukazuju da je jedina dilema u vladajućoj koaliciji da li će DPS nastupiti samostalno ili u koaliciji sa SD-om.

“Bošnjačka stranka će ići samostalno, albanske partije su najavile zajednički, objedinjen nastup, dok je dilema potencijalna koalicija DPS-a sa SD-om. Mnogi u vrhu vlasti tvrde da je koalicija sa SD-om državni interes, jer bi u slučaju dobrog rezultata lakše i znatno brže sastavljala vladu, bez ucjena sa kvalitetnom kadrovskom osnovom”, rekao je izvor Pobjede.

Čelni ljudi DPS-a Milo Đukanović i Duško Marković do sada se nijesu izjašnjavali o načinu nastupa najjače partije na izborima.

Demokratska partija socijalista nije nastupila u koaliciji od 2012. godine.

Četiri kolone opozicije

Kada je u pitanju opozicioni pol, već sada je jasno da nema mnogo istinskih zagovornika bojkota i da će sve relevantne opozicione stranke učestvovatri na izborima, navodi Pobjeda.

Sudeći po odnosima unutar opozicije, najvjerovatnije će se formirati četiri kolone.

Ključna opoziciona grupacija Demokratski front je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavila svoju koaliciju za ,,odbranu svetinja“ u kojoj će se, osim DF-a, najvjerovatnije naći i Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, Prava Crna Gora Marka Milačića. Očekuje se da bi toj grupaciji mogla da se pridruži i Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića.

Unutar Demokratske Crne Gore Alekse Bečića očigledno da još ne postoji saglasnost oko bojkota izbora jer su različite ocjene iznosili funkcioneri iz Budve i oni na državnom nivou. Ipak, teško je očekivati da Demokrate izađu na izbore u Budvi, a bojkotuju državne izbore za koje je moguće da budu čak i istog dana.

U stranci je preovlađujući stav za samostalni izlazak, ali se ne isključuje mogućnost pravljenja koalicije sa nekim manjim strankama i nezavisnim intelektualcima. SDP će, prema najavama njenog počasnog predsjednika Ranka Krivokapića, nastupiti samostalno, iako je do prije samo nekoliko dana najavljivao mogućnost ,,objedinjavanja svih reformskih potencijala u Crnoj Gori“. Ključni problem za SDP, prema pisanju Pobjede, predstavlja i najava Ure Dritana Abazovića sa kojom dijeli značajan dio biračkog tijela o formiranju širokog građanskog saveza u kojem će se, prema najavama, naći i predstavnici nevladinih organizacija i medija.Prema informacijama Pobjede, signali koje je Ura – posredstvom nekih medijskih ,,medijatora” upućivala SDP, za su sada odbijeni.

Izvor: kodex.me

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *