Naslovna / Vijesti / Ekonomija / U maju naplaćeno 78,8 miliona eura poreza, devet odsto manje nego lani

U maju naplaćeno 78,8 miliona eura poreza, devet odsto manje nego lani

Poreska uprava je tokom maja 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 78.833.543,99 eura, što je za osam miliona eura (devet odsto) manje nego u istom periodu prošle godine, kao posljedica ekonomske krize nastale pandemijom zarazne bolesti Covid19, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

Kako se ističe, najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno je kod poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, i to od oko šest i po miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

“S druge strane, naplata poreza na dodatu vrijednost i dalje bilježi trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, te je tokom maja po tom osnovu naplaćen bruto iznos od 19.772.513,83 eura, milion i po eura (8,5 odsto) više nego u maju 2019. godine”, naglasili su u Poreskoj upravi.

Dodaju da upoređujući ostvarenje naplate u aprilu i maju, kada veliki broj privrednika nije poslovao ili je poslovao u ograničenim uslovima i kapacitetima, treba naglasiti da je u maju ostvarena naplata za 10 miliona eura iznad ostvarenja iz aprila.

“Takođe, naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kod kojih je zabilježen najdrastičniji pad naplate, tokom maja bila je za 10 miliona eura iznad ostvarenja po ovom osnovu u aprilu. Navedeni podaci rezultat su Vladinog programa za podršku privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada zaposlenima, kroz koji je tokom maja u državni budžet uplaćeno više od šest miliona eura po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i stabilizacije epidemiloške situacije u drugoj polovini mjeseca maja”, navode u Poreskoj upravi.

Ukazuju da treba naglasiti da je od početka 2020. godine ukupna bruto naplata iznosila 429.616.561,49 eura, što je 14 miliona eura (tri odsto) manje nego u istom periodu 2019. godine, ali i 29 miliona eura (sedam odsto) više nego u 2018. godini.

“Imajući u vidu da su se okončanjem epidemije stekli uslovi za stabilizaciju crnogorskog tržišta i početak ljetnje turističke sezone, kao i da je Vladin treći paket mjera naročito usmjeren na podršku razvoju privrede, Poreska uprava očekuje da će isto imati pozitivan odraz na ostvarenje naplate u narednom periodu, te da će aktivnosti na praćenju turističke sezone rezultirati visokim stepenom poštovanja poreskih propisa od strane privrednika”, zaključuju u PUCG.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Bankari predviđaju da će se sve teže odobravati krediti

Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *