Naslovna / Vijesti / Politika / Demokrate: Otimanje imovine Vladi se već obilo o glavu

Demokrate: Otimanje imovine Vladi se već obilo o glavu

Odluka DPS vlasti da posebnim zakonom prisvaja imovinu vjerskim zajednicama, suspendujući Ustav Crne Gore, osnovne pravne principe i civilizacijske vrijednosti, ne može se sprovesti u praksi i biti održiva. To potvrđuju i najsvježiji primjeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Oni do srži dodatno ogoljavaju političku motivisanost i partijske kalkulacije Đukanovića i Markovića, sračunate prilikom usvajanja antievropskog i anticivilizacijskog zakona o otimanju.

Naime, presuda Evrospkog suda za ljudska prava donijeta prije tri dana u slučaju Nešić protiv Crne Gore nedvosmisleno pokazuje da su sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti suprotne evropskim standardima.

Strazbur u tom predmetu izričito navodi da je postojanje pravnog osnova u domaćem pravu, samo po sebi, nedovoljno da bi se zadovoljilo načelo zakonitosti kada je u pitanju zadiranje u pravo na imovinu. Drugim riječima, to je jasna poruka DPS-u da nije dovoljno da oni sa satelitima u gluvo doba noći usvoje neki zakon već je potrebno da taj zakon bude u skladu sa evropskim standardima.

U presudi se dalje navodi da svako oduzimanje imovine mora biti kompenzovano pravičnom naknadom, kako je to i propisano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Međutim, svjedoci smo da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne predviđa pravičnu naknadu, niti bi mogao da predviđa jer vjerski objekti imaju neprocjenjivu vrijednost. Oni su kulturno i istorijsko blago i kao takvi ne smiju biti niti predmet oduzimanja niti predmet kupoprodaje.

Očigledno je da Vlada, osim što arči državnu imovinu, u kontinuitetu otima i tuđu. Žrtve takve pohlepe ranije su, između ostalih, bili i vlasnici zemljišta u zoni morskog dobra, a sada su na red došle vjerske zajednice.

Takođe,  jasno je da su crnogorske pravosudne institucije nemoćne da se izbore sa otimačkom politikom DPS-a i nažalost građani moraju čekati da im pravda stigne iz Strazbura.

Dakle, već sada je iz ove presude jasno da je planirano oduzimanje imovine vjerskim zajednicama  suprotno evropskim pravnim standardima.

Apsurdno je što kršenje ljudskih prava građanima na kraju plaćaju građani, pa će upravo ovih dana po jednoj ranijoj presudi Strazbura iz budžeta biti isplaćen višemilionski iznos. Prema tome, građani osim što finansiraju hidroelektrane članovima porodice predsjednika DPS-a, plaćaju ceh za osiona kršenja ljudskih prava u kojima se DPS očigledno ne zaustavlja.

Nikola Rovčanin, portparol Demokrata

O RTPV

Pročitajte i

Krivokapić: Sastav nove Vlade do petka, kandidati za ministre nisu niti će biti dio Davidovićeve partije

Mandatar  Zdravko Krivokapić, danas je nakon sjednice parlamenta na Cetinju najavio da će  sastav nove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *