Naslovna / Vijesti / Društvo / Španska kompanija Akvalija smatra da je dogovor sa Opštinom Pljevlja moguć ako se unaprijed izda upotrebna dozvola

Španska kompanija Akvalija smatra da je dogovor sa Opštinom Pljevlja moguć ako se unaprijed izda upotrebna dozvola

Španska kompanija Akvalia napustila je postrojenje za tretman otpadnih voda u Pljevljima nakon što je iscrpila svaku mogućnost dogovora sa Opštinom Pljevlja o daljem načinu rada tog postrojenja, navodi u saopštenju “Akvalije” koja je minulog vikenda napustila postrojenje skoro godinu dana prije nego što je istekao ugovor.

Španska kompanija Aqualia je od početka projekta zadržala snažnu volju i spremnost da osigura realizaciju ovog projekta na način i u rokovima koji su navedeni u ugovoru, navodi se u saopštenju španske kompanije koja smatra da  je na zadovoljavajući način završila izgradnju postrojenja u Pljevljima u decembru 2018. godine i uspješno izvršila ispitivanje funkcionalnosti na liniji vode u periodu od decembra 2018. do decembra 2019. godine. Ispitivanje funkcionalnosti drugog velikog bloka ovog postrojenja, linije mulja, koje Opština Pljevlja, u svojstvu ugovarača u projektu, zahtijeva radi dostavljanja zapisnika o primpopredaji radova, nije izvršeno zbog toga što dolazni protok nema potrebni kvalitet, odnosno parametri vode, što ne čini dio odgovornosti Aqualije, nisu usklađeni sa parametrima kvaliteta vode iz ugovora prema kome je ovo postrojenje izgrađeno. Pomenuta nepredviđena okolnost ni na koji način ne može da se pripiše Aqualiji i predstavlja jedan od uslova koji nisu predviđeni ugovorom”, navodi se u saopštenju Akvalije.

Tvrde da su u decembru 2019. zahtijevali da, nakon što je savjesno izvršila svoje ugovorne obaveze, Opština Pljevlja objavi zapisnik o primopredaji radova, na način na koji je to predviđeno odredbama ugovora koje su potpisale obje strane.

“Nakon što je Aqualia uputila pomenuti zahtjev, Opština Pljevlja je saopštila da je prije izdavanja potvrde potrebno da se ispita linija mulja, što je dovelo do blokade projekta. Uprkos tome što su i Opština Pljevlja i Aqualia izrazile volju da se postigne dogovor koji će biti zadovoljavajući za obje strane, Aqualia je mišljenja da je mogućnost pregovora iscrpljena, tvrde Španici i kažu da je  odgovor je moguć samo pod uslovom da nadležni organi izdaju prvo upotrebnu dozvolu, a nakon toga i potvrdu o primopredaji instalacija, čime bi se otklonila ranije opisana blokada.

– Budući da ni Opština Pljevlja, kao ni Korisnik po ugovoru, nisu dali garanciju za to, kompanija je nažalost bila primorana da pravno raskine ugovor, služeći se mehanizmima koji su predviđeni u tu svrhu”, tvrde u španskoj kompaniji.

Nakon odlaska Španaca postrojenje za tretman otpadnih voda u Pljevjima prestalo je da radi i voda iz gradskih kolektora netretirana ponovo ide u rijeku Ćehotinu.

Predsjednik Opštine Igor Golubović kazao je da su dobili zvanično obavještenje da su Španci pošli sa gradilišta u Pljevljima i da su sa sobom ponijeli ključeve i i dokumentaciju koja je pripremljena za upravljanje postrojenjem.

O Milo Džaković

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *