Naslovna / Vijesti / Društvo / Završena nastavna godina i #UčiDoma projekat sa 1.700 snimljenih predavanja

Završena nastavna godina i #UčiDoma projekat sa 1.700 snimljenih predavanja

„#UciDoma projekat je prevazišao svoju osnovnu svrhu i postao simbol snage obrazovnog sistema i poruka. Da se ne plašmo neuspjeha i kritike. Da se možemo reorganizovati U rekordnim rokovima. Da možemo funkcionisati i u uslovima koji nam se čine nemogućim. Da možemo biti bolji od šunda i kiča. Jer stojimo na braniku znanja koje je najveća i trajna vrijednost. I zato će ovaj projekat nastaviti da poručuje “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet”. Dragi naši prosvjetitelji, pokazali ste nam put u ovom teškom vremenu i na tome vam zauvijem!“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem zvaničnom zatvaranju #UciDoma projekta učenja na daljinu. Na događaju se prisutnima obratila i Dijana Laković, direktorica JU OŠ „Pavle Rovinski“ ijedna od učesnica #UciDomaprojekta.

Kako je dodao Šehović, 1.700 snimljenih predavanja od strane oko 200 nastavnika, #UciDoma YouTube kanal sa preko 3 miliona pregleda, #UciDoma sajt sa 400.000 posjeta, te podatak da je preko 80% građana Crne Gore gledalo #UciDoma sadržaje, govore sami za sebe: „Staćemo mi zajedno na kraj usmjeravanju djece na praznu formu, te gubitku njihovog dragocjenog vremena na nekvalitetne sadržaje. U to sada, nakon #UciDoma projekta, saradnje sa vama i bezrezervne medijske podrške, nemam sumnje.

Jer, ako smo zajedno u toj namjeri, što može kič kad stane naspram Lidije Banović i njene recitacije Kari Šabanovi? Što mogu vještačke podjele kad stanu naspram Igora Radulovića i njegovog časa istorije za pamćenje? Što može isprazni i nezanimljivi sadržaj za djecu kad stane naspram Snježane Zuković i njene izvedbe A-ram-sam-sampjesme, po kojoj će ostati upamćena i koja je samo na mrežama imala oko 12.000 pregleda? Što može nesigurnost kad stane naspram hrabrenja i topline Save Kovačevića? Što može neznanje kad stane naspram svih vas ovdje, i što može loše kad se dobro ujedini?“

Ministar je zaključio porukom: „Ovo su rezultati vašeg rada. Pa onda svih drugih. Isti su vam rezultati rada bili i godinama i decenijama unazad, samo ih je sada vidjela čitava Crna Gora. Sve ono što svakog dana radite u učionoci, iza zatvorenih vrata, pregalački i skromno, sada je rađeno naočigled čitave javnosti. I, mnogi su se iznenadili. Prijatno.

Zatekao ih je obim posla, nivo posvećenosti i količina odgovornosti koju ste pokazali. Ne samo vi, već svaki od vaših kolega koji je aplikacijama, telefonima i na sve druge moguće načine bio u komunikaciji sa đacima. Zatekla ih je volja čitave prosvjete, koja katkad važi za nefleksibilnu, da se u tren ok aprilagodi potrebama djece. Impresionirala ih je brzina i efikasnost kojom se sistem od 14 000 zaposlenih, koji je važio za trom, presložio i prilagodio novoj, nimalo prijatnoj realnosti“.

Kako je poručila Laković: „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam bila dio ovog sjajnog tima koji je učestvovao u realizaciji projekta #UciDoma. Danas se obraćam u ime svih onih koji su profesionalno, nesebično i odvažno pristupili pripremanju i snimanju časova za osnovnu i srednju školu. Pričali smo o tome kako je bilo držati časove u praznim prostorijama, pred kamerama, kada nam je odbrojavanje od 5 do 1 bilo najava da krenemo poslije tek snimljenog časa, sa drugim časom, novim, često tematski potpuno drugačijim. Pa u roku od dva sata i do pet puta tako.

Pričali smo i o tome da smo svaki put, kročivši u studio RTCG i u Gimnaziju, vješto skrivali opravdani strah zbog izlaganja riziku od širenja virusa, preko nasi na naše porodice.  Pominjali smo da zbog kratkog roka nijesmo imali luksuz da često snimamo ponovo ako nam se nešto nije dopalo i ako se desio lapsus, pa je u tim časovima bilo ponekad elemenata koje bismo nakon prvog gledanja mijenjali. Za divljenje je što smo se uprkos nemanju vremena za recenzije, i ispravke, izložili sudu javnosti, imajući na umu značaj urgentnog uspostavljanja reda u funkcionisanje obrazovno-vaspitnog procesa.

Želim da podijelim svoj utisak i kao roditelj. Mnogo puta sam pomislila koliko bi bilo teško da tako brzo nijesmo odreagovali. Djeca su novu situaciju duboko preživljavala, posmatrajući nesigurnost i strah nas odraslih dok smo pratili izvještaje Instituta iz dana u dan. Sigurna sam da ih je Projekat #UciDoma u velikom dijelu rasteretio  i usmjerio im brige na poznati teren, učenje, domaće zadatke i  ostvarene rezultate.

Ljudima je svojstveno da kad im se neke loše situacije dese, da ih brzo zaboravljaju. I dobro je da je tako. Pogotovo kada iz takvih situacija izađemo voljni da popravljamo stvari. Željela bih da iz ove definitivno sačuvamo ono dobro, da #UciDoma nastavi da živi kao sjajna alatka za redovnu nastavu i da, po uzoru na urađeno, napravimo bazu savremenog nastavnog materijala“.

Za nedjelju dana uspostavljena je #UciDoma platforma za učenje na daljinu, u toku epidemije koronavirusa. Snimljeno je 1.700 predavanja iz 17 nastavnih predmeta. Učestvovalo je oko200 nastavnika iz 35 škola. Predavanja su emitovana na tri kanala koja je gledalo preko 80% građana Crne Gore. Otvoren je vebsajt, koji je imao preko 400.000 posjeta od strane skoro 100.000 korisnika. Otvoren je You Tube kanal sa preko 3 miliona pregleda, najviše naravno iz Crne Gore, a potom Regiona, Njemačke, Slovenije, Rusije, Velike Britanije, Makedonije, Mađarske, Italije, Kanade, Poljske i Turske. #UciDoma sadržaji su se emitovali i na albanskom jeziku, a organizovana je i TV priprema za polumaturske i maturske ispite.

Mišljenje onih zbog kojih je sve i rađeno je: 75% srednjoškolaca cijeni da su #UciDoma predavanja izuzetno korisna. 87% srednjoškolaca cijeni da su nastavnici bili zainteresovani za korišćenje #UciDoma materijala.Većina roditelja, prema istraživanju IPSOS-a, zadovoljna kako su škole i vrtići reagovali na krizu.Unija srednjoškolaca podržala je #UciDoma projekat.  Mensa je podržala #UciDoma projekat.

Televizije, na čelu sa Nacionalnim javnim servisom, emitovale su #UciDoma. Svi portali ustupili su besplatno prostor za banere #UciDoma sadržaja. Sve dnevne novine štampale su besplatne dodatke u vezi sa #UciDoma. Bez pitanja i bez zadrške.

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *