Naslovna / Vijesti / Politika / DPS: Amfilohije u gubitničkoj predizbornoj koaliciji sa DF

DPS: Amfilohije u gubitničkoj predizbornoj koaliciji sa DF

Pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima, i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

Kako navode, nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima, mitropolit se napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije.

“Tim činom zapravo nam je pomogao: sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast?! Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima”, navode u saopštenju.

Zato je, kako navode, krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima naše države, jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj.

“Nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koja im je saopštena od strane najviših državnih zvaničnika – moratorijumu na primjenu Zakona i pokušajem traganja za obostrano prihvatljivim rješenjem – još jedna je potvrda da njih Zakon ni ne zanima već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore”, dodaju u saopštenju.

Ističu da su predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi.

“Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se Mitropolija stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje Demokratski front i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa. Mnogo je dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju: od činjenice da je mitropolit litije zakazao nakon zahtjeva čelnika DF – poslednji vapaj na ovu temu došao je od umišljenog ‘Njegoša od Budve’, funkcionera DF Marka Carevića – do informacije da Crkva dozvoljava da joj DF kroji pravni tim”, zaključili su u saopštenju.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Krivokapić: Sastav nove Vlade do petka, kandidati za ministre nisu niti će biti dio Davidovićeve partije

Mandatar  Zdravko Krivokapić, danas je nakon sjednice parlamenta na Cetinju najavio da će  sastav nove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *