Naslovna / Vijesti / Društvo / Karantini ostaju sve dok to epidemiološka situacija u regionu i svijetu nalaže

Karantini ostaju sve dok to epidemiološka situacija u regionu i svijetu nalaže

U institucionalnim karantinima u Crnoj Gori smješteno 149 lica.

Prema trenutno važećim Naredbama Ministarstva zdravlja u institucionalne karantine se smještaju svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji u Crnu Goru dolaze iz ili su putovali kroz/preko država u kojima je stopa aktivnih slučajeva COVID-19 veća od 25 na 100.000 stanovnika.

“Svi objekti koji su odlukom Vlade imenovani da se koriste kao karantinski objekti ostaće pri toj namjeni sve dok epidemiološka situacija u regionu i svijetu to bude nalagala”, kazali su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, prenosi Radio Jadran.

Na pitanje ko su osobe koje se i nakon proglašenja kraja epidemije testiraju na novi corona virus iz Instituta navode da se trenutno testiranje obavlja po epidemiološkim i kliničkim kriterijumima.

“Epedemiloški kriterijumi su kontakt ili sumnja na kontakt sa oboljelom osobom, međunarodno putovanje, određena zanimanja, osobe u kolektivnim smještajima, zaposleni u određenim službama i na radnim mjestima koje ih svrstavaju u povećanu mogućnost ili izloženosti ili širenja virusa i slično. Takođe, testiranje se obavlja i po kliničkim kriterijumima. To su simptomi i znaci respiratornih infekcija, atipične i tipične upale pluća, febrilna stanja nepoznate etiologije i slično”, podsjetili su iz Instituta za javno zdravlje.

Izvor: standard.co.me

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *