Naslovna / Vijesti / Politika / Saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori čiji mitropolit Amfilohije je prije neki dan pozvao njihove pristalice da na predstojećim izborimane ne glasaju za sadašnju vlast, te time Crkvu uveo u predizbornu kampanju, danas je otišla korak dalje i zahtijeva od Vlade Crne Gore da do 12. jula odgovori na njen  predlog o izmjeni teksta Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Poslije toga vremena, u MCP-u tvrde, da u periodu predizborne kampanje nemaju namjeru da razgovaramo o ovoj temi.

“Moramo naglasiti, da nijesmo spremni da ovu važnu temu uvodimo u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje. Drugim riječima, smatramo da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled. Pred nama je vrijeme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucjenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmjeni zakonskog teksta. Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje – nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi”, saopšteno je danas iz MCP-a.

U saopštenju dostavljenom medijima navode da su pPrimili s k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, a po pitanju donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Razumjeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rješenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rješenje ovog problema, i njihovu uključenost u ove naše domaće teme. Crkva razumije da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i vjerskih zajednica na prostoru određene države, i to nikad niko nije dovodio u pitanje. Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nijesu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, ističu u MCP.

Smatraju da Vlada Crne Gore posljednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumjevanja i dijaloga – o čemu smo detaljano izvjestili javnost u jučerašnjem saopštenju.

“Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rješenja – a to je, po nama, novi zakonski tekst, odnosno izmjena spornih zakonskih odredbi. Svojim dosadašnjim postupcima Vlada nije pokazala takvu riješenost, osim puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbjegavanje rješavanja problema”, tvrde u MCP i dodaju da “crnogorski vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nijesu spremni da naprave korak ka rješenju”.

Kada je u pitanju litija najavljena za sjutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivaju sveštenike i vjernike da tamo gdje litije nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nijesu dobile odobrenje policije – tu treba održati samo molebane u hramu.

“Isto tako – tamo gdje su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mjere. Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji – iako smo svjesni da su određene zdravstvene mjere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se spriječilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijelnosti državnih organa već smo obavjestili sve međunarodne adrese”, istilu u MCP.

Pojašnjavaju da je na kraju sjutrašnjeg molebana, tamo gdje litiju nije moguće održati, služašči sveštenik dužan da obavijesti pristalice SPC da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama.

“U tom smislu, sveštenici su dužni da za sljedeću nedjelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mjere o vjerskim okupljanjima. Umoljavamo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je ”zakon jednak za sve”, te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama”, zaključuju u MCP.

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *