Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Sekulić: Ne možemo se oslanjati samo na turizam, akcenat na proizvodnju

Sekulić: Ne možemo se oslanjati samo na turizam, akcenat na proizvodnju

Kriza nastala usljed epidemije novim koronavirusom nije ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema, smatra ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je u intervjuu Pobjedi saopštila da je odgovor Vlade kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi svedu na minimum. Sekulić je poručila da će jačanje domaće proizvodnje nastaviti da bude u fokusu Vlade, kroz poseban set mjera.

Koje je pouke Crna Gora izvukla iz ekonomske krize prouzrokovane epidemijom novog koronavirusa?

Sekulić: Ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom novog koronavirusa pokazala je da neke od već ranije preduzetih aktivnosti moramo intenzivirati. Tu prije svega mislim da programe podrške privredi i unapređenju konkurentnosti naših preduzeća kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu. Implementaciju već započetih programa podrške privredi ćemo još intenzivnije nastaviti i u narednom periodu, a omogućićemo i nastavak velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, uz poseban akcenat na domaću proizvodnju.

Da li je i u kojoj mjeri korona kriza ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema?

Sekulić: Ne smatram da je kriza nastala usljed epidemije novim koronavirusom ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema. Smatram da je naš odgovor kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi, svedu na minimum, kako kroz odlaganje obaveza od strane preduzeća prema državi i bankama, tako i kroz subvencije. Podsjetiću da implementacija trećeg paketa mjera tek predstoji, a on će biti sanaciono-razvojnog karaktera, čime ćemo ne samo ublažiti negativne posljedice, već i ojačati temelje za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje.

Da li prilično velika zavisnost crnogorske ekonomije od sektora usluga, prvenstveno turizma može u situaciji korona krize i eventualnog drugog talasa, skupo koštati Crnu Goru? Da li se planira promjena strukture crnogorske ekonomije?

Sekulić: Jačanje domaće proizvodnje u prethodnom periodu bilo je u fokusu naših politika i nastaviće da bude. Domaćom proizvodnjom smanjićemo uvoz i potencijalno povećati izvoz. Intenzivno ćemo raditi na jačanju domaće proizvodnje kroz poseban set mjera. Crna Gora nije jedina zemlja koja je svoj razvoj bazirala na turizmu. Situacija u kojoj smo se našli nam je pokazala da to nije dovoljno i da se moramo okrenuti više drugim djelatnostima. Sada smo odlučni da dodatno unaprijedimo sektor poljoprivrede, proizvodnje i da se okrenemo sopstvenim resursima. Na taj način ćemo manje biti zavisni od drugih i iz sopstvenih rezervi obezbjeđivati veliki dio onoga što nam je potrebno.
Vlada je kroz dva paketa mjera pomogla privredi i ostalim sektorima da lakše prebrode krizu, a sada ostaje da uložimo sve napore da iz ove sezone izvučemo maksimum.

Prije desetak dana ste saopštili da neće biti nastavka subvencioniranja zarada zaposlenih za preduzeća iz djelatnosti koje su bile zatvorene ili ugrožene. Da li spremate neki novi vid subvencija za privrednike u novom paketu pomoći i kada očekujete da bi mogle da se realizuju?

Sekulić: Kao i do sada, pomno ćemo pratiti i analizirati potrebe preduzeća i u odnosu na njih dalje postupati. Početak implementacije trećeg paketa mjera možemo ubrzo očekivati, a daljim ekonomskim kretanjima, potrebama privrede, pa i daljem razvoju epidemiološke situacije u Crnoj Gori, regionu, pa i svijetu ćemo se prilagođavati i u smislu ekonomskih mjera. Teći paket mjera koji Vlada planira će biti razvojnog karaktera i služiće da se pomogne započetim i novim projektima.

Eventualni drugi talas dočekaćemo još spremniji

Da li crnogorska ekonomija spremno dočekuje eventualni drugi talas koronavirusa?

Sekulić: Činjenica da je Crna Gora iz epidemije izašla kao prva ,,korona fri“ destinacija u Evropi govori da smo spremno dočekali prvi talas epidemije i reagovali pravovremeno i ispravno. Pokazali smo da smo dorasli ovakvom zadatku i da smo kao zemlja odlučnošću i upornošću, a iznad svega znanjem, uspjeli da odgovorimo izazovu. Ukoliko do drugog talasa dođe, definitivno ćemo ga dočekati još spremniji. Ovo je bio izazov, ne smo za nas nego i za čitav svijet i ovo je lekcija iz koje smo mnogo naučili.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *