Naslovna / Vijesti / Društvo / Kriza izvukla najbolje iz obrazovnog sistema, slijedi rad na digitalizaciji

Kriza izvukla najbolje iz obrazovnog sistema, slijedi rad na digitalizaciji

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je da je obrazovni sistem izuzetno fleksibilan i spreman za dalju digitalizaciju i unapređivanje, na čemu će se u narednom periodu raditi zajedno sa partnerima, poručeno je na onlajn sastanku koji suorganizovaliMinistarstvo prosvjete i UNICEF, a učestvovali su predstavnici obrazovnih institucija, sistema UN, ambasada, međunarodnih organizacija i donatora.

Sastanak su otvorili ministar prosvjete dr Damir Šehovići rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Sumirajući učinjeno u sistemu obrazovanja u prethodne četiri godine, ministar Šehović je rekao:

„Sastanak je došao u pravo vrijeme, jer se nalazimo na kraju četvorogodišnjeg perioda u kome se puno radilo, ali i na početku novog peroda za koji moramo odrediti prioritete u obrazovanju. Neki od postignuća obrazovnog sistema u protekle četiri godine su: reformisano obrazovanje, stvaranje dostupnog i besplatnogobrazovanja za sve,bolje usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, kreiranje sistemskog modela za nagrađivanje talenata – Fond za kvalitet i talente, povećanje stope obuhvata predškolskim obrazovanjem djece uzrasta od tri godine sa 50% na 73% za svega tri godine, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova za preko 2000 mjesta, uvođenje besplatnog izučavanja engleskog jezika u predškoslkim ustanovama, uvođenje dvojezične nastave u dio osnovnih škola, modernizacija predmetnih programa za osnovno obrazovanje, uvođenje asistenata u nastavi, uvođenje medijatora za učenike RE populacije, afirmacija srednjih stručnih škola, oživljavanje dualnog obrazovanja u koje je uključeno 250 poslodavaca i 800 učenika, izrada42 nova modularizovana programa u srednjim stručnim školama,Zakon o akademskom integritetu, najveći investicioni zamah u obrazovanju, povećanje zarada prosvjetnim radnicima i nikad veća izdvajanja za stambena pitanja zaposlenih u prosvjeti“, podsjetio je ministar i dodao: „Otvorili smo vrata digitalizacije obrazovnog sistema, što je ujedno i jedan od najvećih izazova obrazovanja, te ćemo od naredne školske godine početi sa sprovođenjem projektadigitalneučionice u svim odjeljenjima prvog razreda osnovne škole“.

Još jedan izazov koji je ministar istakao jeste uvođenje oblika dualnog obrazovanja za određene studijske programe na fakultetima, kao i stavljanje akcenta na praksu na fakultetima, te pozvao partnere da, kao i do sada, budu podrška obrazovnom sistemu u daljoj afirmaciji ovog segmenta obrazovanja.

„Prosvjetni sistem je glomazan i može se mijenjati samo pregalačkim radom svih u sistemu. Sve što smo uradili za vrijeme krize izazvane pandemijom, pokazalo je da je sistem spreman za ovakve izazove. Ove rezultate ne bismo mogli postići bez pomoći partnera: Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, UNDP-a, UNESCO-a, ETF-a, Britanskog savjeta, EIB-a, CEB-a, kaoi nesebične pomoći stranih ambasada“, poručio je ministar i izrazio uvjerenje da će svi akteri i u narednom periodu imati obrazovanje u vrhu liste svojih prioriteta.

Fiona Mekluni je istakla daje tokom krize obrazovni sistem brzo uspio da osigura  kontinuitet obrazovnog procesa za djecu, adolescenate i mlade, te da je smanjen digitalni jaz u obrazovnom sistemu. Kako je rekla, ova postignuća uticaće na bolju spremnost za buduće izazove. Ona je istakla važnost inkluzije, odnosno obuhvaćenost sve djece inovativnim modelima obrazovanja, ali i kontinuirani rad na usavršavanju nastavnika.

Na sastanku je prikazana prezentacija o projektu #UčiDoma, kao odgovoru obrazovnog sistema na krizu, te zaključeno da je po modelu ovog uspješnog projekta potrebno praviti i naredne korake u unapređenju obrazovanja, krozredovnu koordinaciju i učešće svih relevantnih strana.

O RTPV

Pročitajte i

Dječji dodatak bi povećao natalitet

Zamjenica ombudsmana za prava djece, mladih i socijalna staranja Snežana Mijušković ocijenila je da bi …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *