Naslovna / Vijesti / Počelo postepeno otvaranje granica unutar Evropske unije

Počelo postepeno otvaranje granica unutar Evropske unije

Od ponoći je počelo postepeno otvaranje unutrašnjih granica između većine država članica Šengen zone, uključujući Francusku i Njemačku. Nekoliko zemalja – Danska, Španija i Portugalija odlučile su se da to ipak učine kasnije.

Današnji dan trebalo bi da označi povratak na normalno funkcionisanje slobode kretanja unutar Šengen zone poslije najduže suspenzije kretanja od kada Šengen postoji.

Stav Evropske komisije je da sve restrikcije koje se tiču putovanja, uključujući i pravila o testiranju i karantinu, treba da budu ukinute.

Neće se sve zemlje otvoriti danas, neke su to već učinile, a neke će ostati djelimično zatvorene još neko vrijeme. Očekuje se da će u naredne dvije nedjelje da se kompletira taj proces i da dođe do potpunog otvaranja granica unutar Evropske unije.

Za treće zemlje, koje nisu članice Šengena, i dalje su na snazi ograničenja i ostaju najvjerovatnije do 1. jula. Očekuje se da zemlje članice EU do tada, paralelno sa otvaranjem unutrašnjih granica, sastave liste zemalja u koje će biti dozvoljeno putovanje.

Dobra vijest za državljane Crne Gore i zemalja na Balkanu je to što je Evropska komisija preporučila da prve zemlje koje će biti na toj listi i u koje će biti moguće putovanje od 1. jula budu zemlje Zapadnog Balkana. Rečeno je da je to zbog slične ili bolje epidemiološke situacije, kao i zbog bliskih odnosa.

Dopisnik RTS-a iz Njemačke kaže da državljani te zemlje priželjkuju noralizaciju života i da im dođu komšije iz Švajcarske, Austrije i Francuske, dok sa druge strane postoji strepnja od ponovnog prenošenja koronavirusa.

Njemačka je prije nekoliko dana u paket 160 zemalja za koje svojim građanima ne preporučuje putovanja uvrstila i Crnu Goru i zemlje Balkana. Dobra vijest je da je Evropska komisija nakon toga predložila svim zemljama Šengen zone da od 1. jula otvore svoje granice za balkanske zemlje.

Očekuje se da Njemačka do srijede, kada je redovna sjednica vlade, donese takvu odluku ili bar odluku kojom će se postepeno otvarati granice.

Izvor: RTS

O RTPV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *