Naslovna / Vijesti / Društvo / Učenica Gimnazije, Milica Kovačević ostvarila zapažene rezultate na državnom takmičenju iz sociologije

Učenica Gimnazije, Milica Kovačević ostvarila zapažene rezultate na državnom takmičenju iz sociologije

Na državnom takmičenju iz sociologije za učenike srednjih škola, rad “Mladi i moral” učenice Gimnazije “Tanasije Pejatović”, Milice Kovačević ušao je u finale takmičenja. Osim Milice na takmičenju je učestvovao i Stefan Bojović.  Takmičenje je organizovano u dvije faze: pisanje eseja i snimanje video prezentacije. Mentorke učenicima Gimazije “Tanasije Pejatović” bile su profesorice Maida Delić i Adisa Malagić.

Na takmičenju su učestvovala 64 učenika iz 16 crnogorskih škola. Radove je ocjenjivala petočlana komisija univerzitetskih profesora. U prvom krugu odabran je 31 najbolji rad, zatim u drugom izdvojeno je 13 za veliko finale među kojima se našao i rad učenice Gimnazije “Tanasije Pejatović”, Milice Kovačević.

Naziv rada učenice Milice Kovačević bio Mladi i moral (Značaj istine, pravednosti i solidarnosti za razvoj morala kod mladih). Uprkos vanrednoj situaciji, izazvanoj pandemijom virusa Covid-19, druga etapa takmičenja je realizovana na djelimično izmijenjen način, ali čuvajući suštinska obilježja procesa selekcije i bodovanja.

U finalnom dijelu takmičenja kandidati su bili u obavezi da snime video-prezentacije radova, u trajanju od maksimalno pet minuta, njih je pregledala nova petočlana komisija univerzitetskih profesora. Takmičari su zatim odgovarali na postavljena pitanja od strane istoimene Komisije.

Takmičenje iz sociologije okončano je 11. maja tada su objavljeni konačni rezultati. U konačnom plasmanu učenica Milica Kovačević, zauzela je visoko sedmo mjesto, saopštili su iz Gimnazije “Tanasije Pejatović”.

Takmičenje ima za cilj promociju sociologije i sociološke profesije među učenicima, koje svojim istraživanjima i saznanjima treba da doprinesu stvaranju perspektivnog i humanog društvenog razvoja Crne Gore. Takođe, cilj je da se kod mladih razvije kritičko promišljanje i vrijednovanje složenih društvenih fenomena.

Učenica Milica Kovačević ukratko je objasnila pojam morala, oblika duštvene svijesti.

“Moral, kao oblik društvene svijesti, relativan je u kontekstu govora o mladima. A pojam krize morala u našem društvu postoji već više od 20 godina. U tom periodu je urušen sistem moralnih vrijednosti u društvu, društvenim grupama i kod pojedinaca. Preciznije rečeno, danas nemamo osnovne elemente razvijenog i sigurnog morala kao važne kohezivne društvene snage. Upravo zato je veoma važno isticati na značaju razvoja istine, pravednosti ali i solidarnosti kod mladih, koji će djelovati u različitim oblicima društvenog angažovanja.”, zaključuje Kovačević.

Milica se posebno zahvalila organizatorima koji su uprkos novonastaloj situaciji pronašli način da organizuju takmičenje, drugu Željku koji je pronašao način izradi video prezentacije i mentorki profesorici Adisi Malagić čije su sugestije uticale na razvoj kritičkog promatranja i izvođenja opšteg zaključka.

Takmičenje je organozovalo Društvo sociologa Crne Gore u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nikšiću, Institutom za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću i Studijskim programom za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću,  uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *