Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Bolji plasman Pljevaljskog sira uz pomoć Vlade Norveške

Bolji plasman Pljevaljskog sira uz pomoć Vlade Norveške

Stočari, odnosno proizvođači mlijeka i mlječnih prizvoda suočavaju se sa nizom problema kada je u pitanju otkup brendiranog pljevaljskog sira. Naglašavaju da su se našli u nevolji, jer izvjesno je da je turistička sezona propala, pa hotelijeri otkazuju porudžbine mladog i starog sira.

Predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković kaže da je pala i otkupna cijena mladog sira i da je, prema njegovim saznanjima, ona sada oko 2,3 eura.

Živković naglašava da su stočari u problemu i zbog toga što se uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda ne smanjuje.

“U razgovorima sa stočarima iz Bijelog Polja i Petnjice saznao sam da kompanija Franca za kilogram mladog sira nudi dva eura i trideset centi. To je izuzetno loša cijena i stočari s takvom otkupnom cijenom ne mogu imati zaradu”, tvrdi Živković.

Kako ističe, dok se domaća proizvodnja guši uvoz ne prestaje. Kaže da crnogorske stočare niko ne štiti od konkurencije, te da je zbog toga domaća proizvodnja iz godine u godinu sve slabija.

“Nije tačno da su građani Crne Gore prestali da troše mlijeko i mliječne proizvode. Potrošnja je u istom obimu, ali uvoz mlječnih proizvoda jača. Pozivam nadležne da javno saopšte koliko je mlijeka i mlječnih proizvoda uvezeno proteklih mjeseci”, naglašava Živković.

Ističe da su maj i jun mjeseci kada stočari imaju priliku da s veoma malim količinama prihrane dobiju velike količine mlijeka, ali da upravo sada pada i otkupna cijena mlijeka.

“Zavisno od kvaliteta kojeg propisuju Veterinarska uprava i Ministarstvo poljoprivrede, mlijeko se otkupljuje po cijeni od 27 do 32 centa za litar. Država isplaćuje premije od 6 do 10 centi po litru, a lokalna uprava isplaćuje tri centa po litru. Nažalost, da nije te premije stočari ne bi mogli da funkcionišu zbog izuzetno niske cijene mlijeka. Međutim, svuda u svjetu premije se koriste da se modernizuje i unaprijedi proizvodnja, a kod nas se uz pomoć njih pokrivaju gubici u proizvodnji”, kaže Živković, ističući da u takvim uslovima nema napretka u stočarstvu.

Dodaje da nije dobro što se stočarima ne dozvoljava da makar dva mjeseca (maj i jun), rade bez gubitaka.

“Praktično, stočarima se ne dozvoljava da zarade i neko kao da ih svjesno gura u propast, a takvom politikom se ne pomaže selu. Nakupci za kilogram sira nude do tri eura, a na malo se sir prodaje za četiri eura po kilogramu. Takva je situacija na prostoru čitavog sjevera, ali pljevaljski stočari najviše trpe jer imaju i najveću proizvodnju, a i pljevaljski sir je najboljeg kvaliteta u Crnoj Gori”, ističe Živković.

Bolji plasman uz pomoć Vlade Norveške

Projektom Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora, Opština Pljevlja dobila je sredstva za realizaciju projekta Podrška unapređenju kvaliteta i plasmana brenda Pljevaljski sir.

Projekat sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) i trajaće 24 mjeseca. Opštini Pljevlja dodijeljen je grant u iznosu od 18. 436.74 dolara, a projekat će trajati 8 mjeseci.

“U okviru projekta je planirana nabavka opreme – aparata za vakumiranje proizvoda i rashladne vitrine, koju će koristiti Udruženje proizvođača pljevaljskog sira u cilju ispunjavanja standarda bezbjednosti hrane u procesu prodaje proizvoda. Opština će obezbijediti prostor za organizovano funkcionisanje udruženja. Za potrebe pakovanja i plasiranja na tržištu biće izrađene etikete sa logotipom i specifikacijiom pljevaljskog sira”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Bankari predviđaju da će se sve teže odobravati krediti

Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *