Naslovna / Vijesti / Društvo / Hrapović: Aktivnosti ministarstva usmjerene na brigu o starima

Hrapović: Aktivnosti ministarstva usmjerene na brigu o starima

Odnos prema osjetljivim grupama zajednice ogledalo je zdravstvenog sistema i zbog toga se Ministarstvo zdravlja s posebnom brigom ophodi prema potrebama starijeg stanovništva i konstantno sprovodi aktivnosti kako bi njihov status bio bolji, a zdravstvena zaštita na visokom nivou, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, tokom sastanka sa direktorom Fonda PIO, Dušanom Perovićem i predsjednikom Udruženja penzionera, Brankom Vešovićem.

Tokom susreta je posebno potenciran odgovoran odnos zdravstvenih vlasti prema starijoj populaciji tokom epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

“Sačuvali smo Domove za stare, gdje nismo imali nijedan slučaj infekcije. U cilju zaštite starije populacije i hroničnih bolesnika od obolijevanja od koronavirusa, organizovan je rad prioritetno putem telefonske komunikacije sa zdravstvenim službama, pogotovu sa izabranim doktorima, a dostupni su i elektronski servisi: e-recept, e-apoteka, e-zakazivanje, e-nalazi, e-osiguranje, e-naručivanje“, istakao je Hrapović.

Konstatovan je odgovoran odnos penzionera i starijih građana koji su prethodnih mjeseci poštujući mjere i preporuke zdravstvenih profesionalaca iskazali ozbiljnost prema svom i zdravlju svojih najbližih.

Direktor Fonda PIO i predsjednik Udruženja penzionera, Dušan Perović i Branko Vešović podržali su napore zdravstvenog resora u brizi prema ranjivim kategorijama, ali i naglasili značaj unapređenja podrške u pojedinim oblastima zdravstvene njege kako bi najstarija populacija bila zbrinuta na najbolji mogući način kada je zdravstvena zaštita u pitanju.

Osnovnu karakteristiku savremenog demografskog kretanja u razvijenim zemljama, a i u većini zemalja u razvoju, predstavlja porast udjela starog stanovništva, kao posljedica pada nataliteta i prirodnog priraštaja sa više umrlih nego rođenih, te produženja očekivanog trajanja života.

Navedeni podaci ukazuju da je neophodno intenzivno raditi na razvijanju programa prevencije oboljenja i uzroka nesposobnosti starih osoba kako bi se zdravo starilo.

“Politika Ministarstva zdravlja je da se zdravstveni sistem što više usmjeri ka potrebama starijeg stanovništva, a to nije samo potreba u ljekovima, terapijama, novoj opremi, nego je veoma važan način komunikacije sa njima, pažnja i briga.  Izabrani ljekari imaju jednu od najznačajnijih uloga u zdravstvenoj zaštiti penzionera.

Tim izabranih ljekara treba da rješava zdravstveno-psihosocijalne probleme penzionerske populacije preventivnim programima, liječenjem i njegom i mora imati dobru saradnju sa porodicom i bliskim osobama. Posebna pažnja izabranih doktora mora biti usmjerena na preventivnim pregledima starije populacije, ali i uslugama patronaže i palijativne njege”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Prevencija oštećenja zdravlja kod starijih osoba, kako su kazali, podrazumijeva kompleksan proces koji je neophodno započeti u srednjem životnom dobu, kako bi se onemogućio nastanak zdravstvenog poremećaja u starosti. Time se starost aktivno doživljava, a ne pasivno proživljava.

Hrapović je rekao i da će se dostupnost zdravstvene zaštite unaprijediti i kroz smanjenje lista čekanja na pregled na sekundarnom i tercijarnom nivou.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *