Naslovna / Vijesti / Ekonomija / U maju poskupila hrana

U maju poskupila hrana

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju je iznosila  643,40 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 278,70 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 364,70 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Premna podacima MONSTAT-a ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju u odnosu na april  zabilježila je rast od 0,2 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u maju u odnosu na mjesec ranije, zabilježili su rast od 0,8 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,2 odsto”, tvrde u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *