Naslovna / Vijesti / Društvo / U NVU „Zračak nade“ u toku petodnevna obuka za samozastupanje osoba sa intelektualnim smetnjama

U NVU „Zračak nade“ u toku petodnevna obuka za samozastupanje osoba sa intelektualnim smetnjama

U NVU „Zračak nade“ u toku je petodnevni online seminar za samozastupanje osoba sa intelektualnim smetnjama iz pet opština (Pljevlja, Podgorica, Tuzi, Bijelo Polje, Ulcinj). Seminar je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Samozastupanjem do smanjenja diskriminacije osoba sa intelektualnim invaliditetom” koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjiska prava Crne Gore.

“Glavni cilj projekta je smanjenje diskriminacije prema osobama sa intelektualnim invaliditetom, kroz upoznavanje zajednice sa njihovim pravima za samostalno odlučivanje i omogućavanje punog građanskog učešća putem samozastupanja.”

“Učesnici ove edukacije su Udruženje roditelja djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju iz Crne Gore iz pet opština.”

Ono što je važno da kažem je to das u predavači na ovoj edukaciji, ljudi koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa intelektualnim invaliditetom i smatramo da su u Crnoj Gori, osobe sa intelektualnim invaliditetom bile prilično marginalizovane u odnosu na sve druge osobe sa invaliditetima, tako da ćemo mi ovim projektom i ovom obukom, dati jedan veliki naglasak na ovu ciljnu grupu i sve ono što može da se uradi sa njima i da bude neki napredak za njih i za njihovu inkluziju u društvu”, kazala je kordinator projekta, Sanela Žiga.

Kako nam je kazala, Žiga nakon obuke planirano je otvaranje, pet klubova za samozastupanje u pet pomenutih gradova čiji će članovi biti osobe sa intelektualnim invaliditetom, kao da će klub, tj. Svi članovi inati podršku od strane savjetnika i mentora iz „Zračka nade“, kao i osnivanje Udruženja osoba sa intelektualnim invaliditetom-Samozastupnika CG kao i brojne druge aktivnosti koje su obuhvaćene ovim projektom.

Preko ZOOM aplikacije, za našu televiziju govorio je edukator Dragan Lukić iz Beograda, kazavši da sa ovom obukom se želi poboljšati položaj osoba sa intelektualnim invaliditetom i kako bi osobe sa ovom vrstom invaliditeta mogli da govore u svoje ime i da se bore za ostvarenje svojih prava.

„Mi ćemo se kao predavači sa višegodišnjim iskustvom naći u ulozi da prenosimo dio znanja, a dio tih drugih aktivnosti, vjerovatno će učesnici iz Crne Gore organizovati i pristati da uzmu učešće u ostvarivanju ljudskih prava, vrijednosti koje osobe sa intelektualnim i drugim teškoćama, nažalost nisu uspjeli da obezbjede i svoje mjesto pod suncem“, Luković

Online seminar za samozastupanje osoba sa intelektualnim invaliditetom trajaće do 21. juna, a cjelokupna realizacija projekta do 24. decembra 2020.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *