Naslovna / Vijesti / Društvo / Doktorka Marina Ratković o lijeku protiv korone koji stiže u Crnu Goru

Doktorka Marina Ratković o lijeku protiv korone koji stiže u Crnu Goru

Lijek Remdisivir će od jula moći da se koristi na humanom modelu, kada će  i Crna Gora dobiti količine ovog lijeka za liječenje 300 pacijenata oboljelih od koronavirusa, kazala je u razgovoru za CdM dokrtora Marina Ratković, medicinska direktorica KCCG.

“Uspjeli smo da uđemo u grupu onih kojima će biti dozvoljena upotreba Remdesivira, za neki budući period. Naručićemo količine lijeka za 300 pacijenata, jer takva vrsta ljekova se ne daje van-hospitalno, i daje se onima koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. Nije to jednostavno dati jer dajete lijek a morate očekivati negativne učinke na drugoj strani. Ovo je lijek za srednje teška i teška stanja sa Covid19”, objasnila je doktorka Ratković koja uživa izuzetan ugled među kolegama ne samo u Crnoj Gori, već i mnogo šire.

Kako je kazala u razgovoru za CdM, lijek stiže u julu, a pomenute količine će Crna Gora dobiti gratis. Sve je to dogovoreno sa  Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Remdesivir je, kako je objasnila doktorka, lijek koji je korišćen 2014. Pokazao je izuzetno dejstvo.

“Zato se ispitivalo njegovo dejstvo kod Covida19. Lijek se daje injekciono, ima određenu dozu, daje se najviše deset dana. To je prvi antivirotil koji direktno djeluje na virus. Direktno uništava virus”, jasna je doktorka Ratković.

Napominje kako su svi ovi ljekovi koji se završavaju  na vir antivorotici, odnosno protiv virusa. Remdesivir se pokazao uspešnim protiv SARS-a i MERS-a.  Remdesivir, prema iskustvu upotrebe ima veoma brzo i povoljno dejstvo.

CdM je pitao doktorku Ratković i šta misli o Deksazonu (Dexason), o kojem su nedavno pisali svjetski mediji kao “revolucionarnom” lijeku protiv Covid19.

Doktorka kaže da to nije novi lijek i nije nepoznat, ali i objašnjava nekoliko značajnih činjenica.

“Nije novi lijek, već je korišćen u standardnim protokolima za liječenje Covid19. U početku su preporuke bile da se ne koristi više od jednog dana, najviše dva… Deksazon je lijek koji ima antizapaljensku kompenentu, kortikosteroid. Upotrebljava se  u raznim sferama medicine. Jedna od sfera gdje se upotrebljava je kod pacijenata sa respiratornim problemima – tipa astme, kod pacijenata sa alergijskim promjenama, onih koji imaju ortopedskih problema kao što je nagli otok… “, jasna je doktorka.

SZO se, napominje, u početku epidemije, nije slagala sa njegovom velikom upotrebom…

“Kada smo dobili prve vodiče na njima su se strogo ograničavali, pa su nam preporuke bile da samo jedan, eventualno dva dana Deksazon (Deksametazon) bude u injekcionoj upotrebi. To se sa našim zdravom pameću i kliničkim iskustvom kosilo. Nismo mogli da nađeno razlog zašto je to tako definisano. Deksametazon je sad ušao na velika vrata priče, a preporuke od početka pandemije su oprezno sa kortikosteroidima posebno u Covidu. Mene, ako me pitate kao kliničara, ako pitate intenziviste, pulmologe, mi ćemo ga davati veoma oprezno i u Covidu i bez Covida”, govori Ratković za CdM.

Doktorka objašnjava da za sva imunološka oboljenja nepoznata, u prvoj liniji liječenja kao i za više od 90 odsto svih sistemskih bolesti, strogo i isključivo u prvoj terapijskoj liniji koriste visoke doze kortikosteroida.

“Deksametazon je jedna blaga “pilulica” u odnosu na kortikosteroid. Ima antiinflamatorni učinak, daje se u raznim oblicima u upalnim procesima oka, uha, nerava, kostiju, u svim oblastima. A zašto? Pa kortikosteroidi se luče u našem organizmu, bez njih ne možemo. To je imunosupresiv. Djeluje na ukupan imunitet”, pojašnjava ona.

Doktorka Ratković jasno podvlači – deksametazon je stari provjereni lijek.

“Mi smo ga davali i u standardnom protokolu liječenja Covida19. To se ostavlja kliničarima, jer je to lijek koji se toliko dugo upotrebljava”, napominje doktorka.

Važno je, napominje ona, da nijedan lijek kada se govori o koronavirusu nije nađen kao novi.

“Rade se 120 vakcina u svijetu za Covid19. Zašto? Zato što ništa i dalje ne znamo o Covid19”, zaključila je u razgovoru za CdM doktorka Ratković.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *