Naslovna / Vijesti / Društvo / Amfilohije: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mjera, tužilaštvo i policija da ne krše prava sveštenstva i vjernika

Amfilohije: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mjera, tužilaštvo i policija da ne krše prava sveštenstva i vjernika

“S Božijim blagoslovom, molitvama Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, na praznik svih Svetih, 14. juna ove godine, nakon proglašenja prestanka epidemije, obnovili smo svenarodne litije sa molitvama za zdravlje, spasenje i napredak Crne Gore i svega svijeta, na iscjeljenje od koronavirusa, ali i od još dugotrajnijeg i opasnijeg virusa bogomržnje i bratomržnje, uz to i sa zahtjevom da se, uklanjanjem spornih anticrkvenih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz pravnog poretka Crne Gore spriječe nasilje i nepravda prema Crkvi i svenarodnim Svetinjama, kao i elementarnim vjerskim pravima.

Pozivamo vjernike i ostale učesnike molitvenih litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mjera koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, o čemu je javnost dovoljno upoznata preko Instituta za javno zdravlje i medija. Jer, dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji”, kazao je on.

Obratio se i Tužilaštvu i Upravi policije.

“Kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, istinskog državotvorca i mirotvorca, upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedjelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode.

Molimo se Svetoj Trojici da nas iscijeli i zaštiti od svih virusa, a posebno od virusa nepravde, bogomržnje i bratomržnje”, zaključio je on.

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *