Naslovna / Vijesti / Društvo / Završen e-upis u vrtiće, upisano oko 1000 djece više nego prošle godine

Završen e-upis u vrtiće, upisano oko 1000 djece više nego prošle godine

Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a u vrtiće je upisano oko 7,167 djece koja do sada nijesu išla u vrtić. Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su upisana prošle godine, pa će od naredne godine oko23 000djece boraviti u predškolskim ustanovama, što je za oko 1000 djece više nego prošle godine. Ovaj podatak govori o tome da rad Ministarstva prosvjete na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta,te da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to jeda 95% djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno povećanje kapaciteta predškolskih ustanova,saopštila je Milica Mićunović iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete.

„Usluga elektronskog upisa je roditeljima značajno olakšala upis, jer je matični broj djeteta povlačio određeni broj podataka iz sistema, pa nije bilo potrebe za  izvodom iz matične knjige rođenih,niti potvrdom centara za socijalni rad“, rekla je Mićunović.

Broj djece upisane elektronskim putem je 6,694, dok je 473 upisano uz pomoć predškolskih ustanova koje su izašle u susret roditeljima koji nijesu bili u prilici da upišu djecu putem portala Upiši.me.

„Pokazalo se da je situacija u kojoj smo se našli ubrzala neke inovacije u obrazovnom sistemu, pa je ove godinepo prvi put i u veoma kratkom roku, omogućen e-upis za sve nivoe obrazovanja do univerzitetskog“, rekla je Mićunović.

Ona je podsjetila i na kampanje koje Ministarstvo prosvjete svake godine vodi u cilju podizanja svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja: „Podsjetiću da je Ministarstvo,kao i prethodnih godina, sprovodilo kampanju za upis u vrtiće. Ove godine kampanja je nosila slogan „Svaki sokolić ide u vrtić“. Kampanjama i konstantnim radom na povećanju kapaciteta i unapređenju uslova predškolskih ustanova uspjeli smo da za tri godine podignemo procenat upisane djece starije od tri godine sa nešto preko 50% na 73%, rekla je Mićunović.

U posljednje tri godine otvoreno je oko 2 000 novih mjesta za djecu u vrtićima. U ovom periodu otvorena su tri nova vrtića: u Tuzima, Starom aerodromu i Zagoriču, a ove godine će se graditi još tri vrtića: u Herceg Novom, Bloku 6 i Pljevljima.

A o važnosti predškolskog obrazovanja za dalje školovanje, učiteljica OŠ „Oktoih“, Snježana Zuković, rekla je: „Saradnja vrtića i škole predstavlja važnu kariku u vaspitno obrazovnom sistemu. To je jedan od ključnih faktora koji utiču na to da rezultati postignuti u predškolskim ustanovama posluže kao odskočna daska za dalji rad. Djeca koja su išla u vrtić, već su naučila da poštuju određena pravila, ali i da imaju obaveze. Sve to oni uče kroz igru“, rekla je Zuković.

Ona se osvrnula i na važnu ulogu roditelja u percepciji djece koja prelaze sa jednog na drugi nivo obrazovanja, te zaključila da je ovaj korak svakako lakši za djecu koja su već pohađala predškolske ustanove.

O RTPV

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *