Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Evropljani željni putovanja, ali je sve na čekanju

Evropljani željni putovanja, ali je sve na čekanju

Hotelijeri u Crnoj Gori su uz povoljne akcije primjerene okolnostima koje diktira epidemiološka situacija počeli da bilježe prve goste, uglavnom domaće. Ishod sezone, zbog kovida-19 nepredvidiv je, a stanje će zavisiti od trenutka, piše Pobjeda.

Turisti iz Evrope se jesu uželjeli putovanja, interesovanja ima, ali sve zavisi od toga kada će i da li je biti otvaranja granica. Za jul i avgust je, kažu Pobjedini sagovornici, sve neizvjesno. Kada se govori o turistima sa emitivnih tržišta Velike Britanije, Amerike, Rusije ova sezona je upitna.

Očekivanja

Hotel Regent porto Montenegro u Tivtu je otvorio vrata 12. juna te su tokom prvog vikenda ugostili 150 turista.

“Sa umjerenim optimizmom nastavljamo dalje. Nadamo se rastu broja rezervacija koje će korespondirati sa otvaranjem granica i avio-linija”, kazala je PR i marketing menadžer Elena Liljanić.

Navodi da je solidna baza rezervacija (imajući u vidu epidemiološke okolnosti) već u sistemu za jul i avgust pa sa nestrpljenjem očekuju rezultate promocije na novim tržištima odnosno iz Austrije, Poljske, Češke i Slovačke.

“Velika Britanija, Rusija i Amerika kao naša glavna emitivna tržišta su još upitna za ovu godinu. Pažljivo pratimo situaciju i putnu regulativu iz i u te države. Čim epidemiološka situacija bude povoljna tako da se putnici iz tih zemalja odluče na putovanja, vjerujem da ćemo dostići popunjenost koja je maksimalna u novonastalim okolnostima”,  kazala je Ljiljanić.

Smanjenjem cijena za 50 odsto ponudom “Luksuz na vašem pragu” generisana je potražnja iz Albanije, Kosova i BiH.

“Postoji interesovanje iz ostalih država bivše Jugoslavije, međutim neizvjesnost otvaranja granica ne ide u prilog realizaciji. Različitim digitalnim kampanjama i inovativnim pristupom učinili smo zapaženom naše ponude u regionalnim okvirima”,  kazala je Ljiljanić.

Kako je navela, prva tržišta koja su pokazala interesovanja i shodno rečenom kvalitetno odreagovala na promotivnu kampanju su regionalna tržišta i to Albanija, Kosovo i BiH.

“Kvalitetna i kontinuirana komunikacija sa partnerima i gostima čak i tokom perioda korona virusa konvertovala se u upite za 2021. s naših tradicionalnih tržišta, odnosno Amerike, Rusije i Velike Britanije. Izuzetno je što vidimo diversifikaciju upita iz zemalja centralne Evrope”, kazala je Ljiljanić.

Ugodili ponudu

Hotel Montenegro bič rizort u Bečićima, koji posluje u sklopu hotelske grupe Montenegro stars je pun do kraja juna.

U ovoj kompaniji su zadovoljni što su, kažu, cjenovnom politikom u postepidemijskom periodu i unaprijeđenim sanitarno higijenskim procedurama očigledno osmislili ponudu kakvu su domaći gosti i očekivali.

Što se tiče najava za jul i avgust suvlasnik lanca hotela Montenegro stars Žarko Radulović kaže za Pobjedu da svi čekaju otvaranje granica i kakva će situacija biti kod nas i kakva kod njih.

“Sve je pod znakom pitanja”,  kazao je Radulović najavljući ovih dana i da će hotel Splendid primiti prve goste.

Direktor kompanije Bepler & Džekobson Montenegro u kojoj posluju hoteli Avala i Bjanka Nemanja Kuljić kaže da ga raduje da za jun već imaju četiri pet seminara, međutim u hotelu Avala imaju vrlo malo individualaca. Sve će kako se nadaju krenuti 10. jula.

“Ima dosta interesovanja iz Srbije i regiona, ali i od naših gastarbajtera iz cijele Evrope jer oni vole Avalu. Njemačka, Britanija, Izrael sve je to u sistemu, ali sve zavisi od situacije i od otvaranja granica – kazao je Kuljić napominjući da su sa hotelom Bjanka u Kolašinu za sada zadovoljni.

“Tamo nam je košarkaška reprezentacija Crne Gore plus najavljeni seminari. Što se tiče Avale za jul i avgust ima najava, ali opet sve zavisi od otvaranja granica. Koleginica iz prodaje nam tvrdi da su se ljudi uželjeli putovanja posebno iz Evrope, Izraela, ali sve to sada ide teško”,  ističe Kuljić.

Iz hotela Lajt haus kažu da njima trenutno sve zavisi od otvaranja granica. Kako je Pobjedi kazao direktor ovog hotela Jovan Vukalović trenutno ne znaju što će biti.

“Nama su u julu dominatno gosti iz Srbije i BiH, tako da ako se ovakvo stanje nastavi ništa od posla”,  kazao je Vukalović.

Preporuke

Iz kompanije Flaj Montenegro nedavno su izjavili Pobjedi da smatraju da se ove turističke sezone ne može očekivati značajan broj turista iz Zapadne Evrope, s obzirom na unutrašnju zatvorenost zemalja EU i preporuke mnogih zemalja građanima da ljetuju u svojim zemljama.

“Perspektivno otvorena za nas su naša tradicionalna tržišta iz Istočne Evrope (Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Izrael, zemlje Balkana, Češka, Poljska, Mađarska itd.). Da li će se i u kojem obimu realizovati aranžmani iz ovih zemalja zavisi od precizno utvrđenog datuma otvorenosti naših granica za turiste sa pomenutih tržišta”, kazali su oni.

Da je veoma važno otvaranje granica apelovali su iz Privredne komore.

“Privrednici će snažno podržati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vladu u odluci da se što skorije otvore crnogorske granice”, saopštili su iz ove institucije.

Iz Privredne komore su kazali da poslovni sektor poručuje da bi se značajno pomogao crnogorski turizam u vrijeme glavne sezone ako bi se precizirao datum otvaranja granica, ali i sve privredne djelatnosti koje su na njega oslonjenje.

“Interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru veoma je veliko i neophodno je što skorije otvoriti granice za njih”,  kazali su iz PKCG pa se nadaju da će od 1. jula početi avio promet sa ovom zemljom kako bi dobili prvi poljske turiste.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Sjutra počinje drugi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Svi potencijalni korisnici Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji su nakon prvog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *