Naslovna / Vijesti / Društvo / Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

Након одржане Литије улицама Пљеваља,полиција је синоћ у глуво доба ноћи позвала на информативни разговор Велу Мићковић (потпредсједницу Црквеногодбора при Цркви Свете Петке и директорицу„Пљеваљских новина“), док је  јутрос позив за саслушање добило свих осам преосталих потписника захтјева за јавно окупљање које је полиција одобрила: Милинко Газдић (предсједник Црквеног одбора при Храму Светог Георгија на Гукама), Милован Гогић (предсједник Црквеног одбора при Цркви Свете Петке у Пљевљима), Предраг Цвијовић, др Милорад Унковић, Миомир Лончар, Драгиша Спајић, Горчило Бујишић и Мишко Гогић. Свимањима се ставља на терет кршење члана 287 Кривичног законика Црне Горе који се односи на непоштовање мјера за сузбијање заразне болести.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња сматра да привођење на разговор чланова црквених одбора представља класичан вид застрашивања који је последњи пут виђен на овим просторима у току Другог свјетског рата. Да ли нам то пљеваљска полиција поручујесвојим новим методама да наставља тамо гдје су 1946. стале убице тринаест пљеваљских свештеника и стотина недужног народа?!

Ако кога у овом моменту треба позвати на одговорност, то је управо полиција која је грубо прекршила закон необезбјеђивањем Литије која је синоћ одржана у Пљевљима. Умјесто да се бави својим послом, полиција приводи невине људе,узалудно покушавајући да од њих изнуди признања за нешто што нису учинили. Славни Његош би рекао: „Што, погани, од људи чините; што јуначки људе не смакнете…“.

Свима је јасно да је црногорска полиција одавно постала полиција владајуће партије која искључиво по партијским налозима хапси и прогони неистомишљенике ДПС-а, а тужилаштво их по истом принципу даље процесуира. Разуздано и противзаконито поступање полиције представља отворени удар на државу Црну Гору и њен уставни поредак.

Позивамо Драгана Славуља, начелника пљеваљске полиције, да поднесе оставку и да напусти наш град, је у Пљевљима више није добродошао због насиља које чини према недужном народу. Отворено му поручујемо да нас не може застрашити, јер смо спремни да своје светиње, од таквих као што је он и његове газде, бранимо и голим животима.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!!!

У име сабора српског православног народа пљеваљског краја,

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *