Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Koliko struje je proizvedeno u maju

Koliko struje je proizvedeno u maju

Tokom maja 2020. godine Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES) prenio je 569,312 GWh električne energije, što je za 20,66 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

“Od toga je direktnim potrošačima (KAP, Toščelik i Željeznička infrastruktura) isporučeno 52,91 GWh, distributivnim potrošačima 163,569 GWh, dok je drugim elektroenergetskim sistemima isporučeno 352,833 GWh”, navode u CGES-u.

Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u Crnoj Gori, u prenosni sistem je u maju ove godine iz proizvodnih objekata injektirano 65,127 GWh električne energije, od čega je 34,397 GWh, odnosno 53 odsto proizvedeno u hidroelektranama, a 30,728 GWh, odnosno 47 odsto je dobijeno iz vjetra.

Služba održavanja CGES-a je u maju, pored tekućeg održavanja, izvršila 19 revizija i 12 remonta opreme u trafostanicama, kao i tri intervencije.

“Kada su u pitanju dalekovodi, u maju je izvršeno osam pregleda i osam remonta dalekovoda, kao i pet hitnih intervencija. Obavljanje navedenih aktivnosti se realizuje sopstvenim resursima, zahvaljujući stručnom i kvalitetnom kadru, kao i savremenoj opremi koju posjeduje naša kompanija”, navode u CGES-u.

Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES) je privredno društvo sa sjedištem u Podgorici, koje u Crnoj Gori obavlja djelatnost od javnog interesa – prenos električne energije.

Elektroprenosni sistem CGES-a čini 1411 km dalekovoda i 25 trafostanica naponskih nivoa 400 kV, 220 kV i 110 kV, ukupne instalisane snage 3,866 MVA, dok se operativno upravljanje vrši iz organizacionog dijela Nacionalni dispečerski centar, korišćenjem najsavremenijh softverskih alata.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *