Naslovna / Vijesti / Hronika / Ne dajte svoje mobilne telefone nikome, možete biti žrtva prevare

Ne dajte svoje mobilne telefone nikome, možete biti žrtva prevare

Poslednjih nekoliko dana više građana Pljevalja, korisnika M-tel, mobilne mreže, postali su žrtve prevare. Za sada nepoznata osoba ili više njih koristeći tuđim telefonom, mPAY – mobilno plaćanje, prevarilo nekoliko Pljevljaka. radi se o sumama od 140 do 500 eura. Kako smo uspjeli da saznamo od oštećenih, šablon je bio identičan. Neko od njih zatraži mobilni telefon na nekoliko minuta, navodno da obavi telefonski razgovor, a potom uz zahvalnost vrati uređaj. Tek kasnije mobilni preplatni saznao bi da mu je račun za telefoon porastao i za nekoliko stotina eura.

Tokom pozajmice telefona osoba koja je uzela telefon aktivirala bi, sa tog broja, mPAY uslugu, uplatila novac, najvjerovatnije na neki od svojih brojeva ili brojeva saučesnika. Kasnije bi novac završavao na nekom od naloga kladionica, koje imaju mogućnost elektronske uplate, objasnio nam je Pljevljak koji je zbog prirode posla upoznat sa nekoliko slučajeva prevare na ovakav način.

Moram da naglasim da u ovom slučaju nema nikakve odgovornosti m:tela i da je usluga mPAY potpuno sigurna jer je zahtjev za isplatu poslat sa broja korisnika čij je telefon. Zbog toga ne dajte vaše mobilne telefone ljudima za koje niste sigurni da ga neće zloupotrijebiti.

Jedan od prevarenih koji je pristao da govori za medije je Nurija Duraković kazao nam je da je slučaj prijavio u CB Pljevlja.

Radi se o sumi od 149 eura, nisam odmah znao da sam prevaren, tek sam saznao kasnije. Nakon što sam došao do saznanja da sam žrtva prevare, pokušao sam da se dogovorim sa licem, čije ime ne želim da navodim, jer ću sigurno pokrenuti privatnu tužbu. Pošto nisam uspio da povratim svoj novac otišao sam i slučaj prijavio u policiju. Tamo je nadležni policijski službenik uzeo izjavu i predao Osnovnom državnom tužilaštvu. OTD Pljevlja ocijenio je da se zbog novčane sume oštećenoj strani, dakle meni, preporučuje da počinioca gonim privatno i sigurno ću to uraditi. Ne mogu da shvatim da za vrijednost nečije penzije ili plate nema osnova za gonjenje po službenoj dužnosti. Znam za još nekoliko slučajeva, tačnije fizičkih i pravnih lica koji su prevareni i svima je preporučeno da samo potraže pravdu. Koliko sam uspio da saznam jedno pravno lice prevareno je za oko 500 eura, kazao je Duraković za medije.

Iz CB Pljevlja nisu se oglašavali po ovom slučaju, kako smo uspjeli da saznamo nekoliko građana je prijavilo da je prevareno na ovaj način.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Preminuo Mustafa Nadarević

Poznati glumac Musatafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *