Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Od 1. jula jeftiniji pozivi iz fiksne ka mobilnoj mreži

Od 1. jula jeftiniji pozivi iz fiksne ka mobilnoj mreži

Cijene telefonskih poziva iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori biće od 1. jula niže deset odsto, dok će prema drugim fiksnim mrežama biti snižene pet odsto, saopštila je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Na osnovu rezultata troškovnog modela, EKIP je Crnogorskom Telekomu naložio da od jula za telefonske pozive prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori, tokom jakog saobraćaja, primijeni cijenu od 4,74 centa za minut, a za vrijeme slabog saobraćaja 3,21 cent po minutu.  Telefonski pozivi Telenora prema ostalim fiksnim mrežama koštaće 3,65 centi po minutu.

“Istim rješenjem Crnogorskom Telekomu je naloženo da snizi veleprodajne cijene mjesečne pretplate za ADSL pakete deset odsto. Donijeta su i rješenja kojima se Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu nalaže snižavanje veleprodajne cijene usluge završavanja poziva u sopstvenoj mobilnoj telefonskoj mreži 11,8 odsto”, saopštili su u EKIP-u.

Oni dodaju da će i cijene Crnogorskog Telekoma, Telenora, M:tela i Telemacha za veleprodajnu uslugu završavanjem poziva u sopstvenoj fiksnoj telefonskoj mreži biti niže 15,5 odsto.

“Rješenja o sniženju cijena elektronskih komunikacionih usluga EKIP je donio nakon sprovedenog postupka analize relevantnih tržišta, proglašenja operatora sa značajnom snagom na analiziranim relevantnim tržištima i prihvatanja rezultata troškovnih modela operatora”, navodi se u saopštenju.

U EKIP-u su zaključili da se sniženjem cijena veleprodajnih usluga stvaraju uslovi za sniženja cijena na maloprodajnom nivou i povećanje ekonomske dostupnosti elektronskih komunikacionih usluga.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *