Naslovna / Vijesti / Društvo / Kavarić: Broj sumnjivih i testiranih gotovo dupliran

Kavarić: Broj sumnjivih i testiranih gotovo dupliran

Podaci pokazuju da je dinamika i broj onih koji su sumnjivi da su inficirani koronavirusom i onih koje smo uputili na testiranje sada veći za polovinu u odnosu na početak epidemije, saopštio je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.

On je kazao da je iznenađen činjenicom da su stariji građani u domove zdravlja ovih dana dolazili samo da bi izmjerili pritisak, kao da se ništa neuobičajeno ne dešava.

“Kao da ništa nijesu čuli. Ima nervoze, kao da smo mi krivi u zdravstvenom sistemu što se virus opet pojavio. Nama je najmanje drago što se to pojavilo. Od građana ne očekujemo da se ponašaju profesionalno, ali očekujem da se ponašaju odgovorno”, rekao je Kavarić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Iznio je i indikativne uporedne podatke za prve dvije nedjelje kad se epidemija pojavila, u odnosu na prve dvije nedjelje ponovnog javljanja virusa.

“U odnosu na prvu nedjelju prve pojave epidemije, u domove zdravlja Podgorica je ušlo za to vrijeme nešto manje od 5.000 ljudi. Sadašnja situacija je da je za prve dvije nedjelje ponovne opasnosti ušlo preko 14.000 ljudi. Na nivou Crne Gore, u prve dvije nedjelje ušlo je oko 15.000 ljudi, sada već je ušlo preko 40.000 ljudi”, rekao je Kavarić.

Zabrinjavaju i podaci Covid centara u Tološima i na Zlatici.

“Veći je dolazak sumnjivih na infekciju u odnosu na prve dvije nedjelje skoro preko 30 posto. I dinamika i broj ubjedljivo govore, sumnjivih i onih koje smo uputili na testiranje, veći je skoro za polovinu u odnosu na prvi put”, kazao je Kavarić.

Kaže da je juče zabilježen osjetan pad broja dolazaka u domove zdravlja – sa 3.500 na nešto ispod 3.000.

“Apelujem na građane svih gradova da bace oko na mjere koje su uvedene u Rožajama i Bijelom Polju, i da počnu da ih primjernjuju i u Podgorici i u ostalim gradovima. Zdravlje je prioritet”, poručio je Kavarić.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *