Naslovna / Vijesti / Društvo / Mugoša: Dogovorili smo se sa SPC da se prestane sa litijama

Mugoša: Dogovorili smo se sa SPC da se prestane sa litijama

Mugoša je kazao da moramo da vodimo računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša je kazao na konferenciju za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da je održan sastanak sa predstavnicima tri najveće vjerske zajednice u Crnoj Gori i da je sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dogovoreno da se prestane sa organizovanjem litija.

Mugoša je rekao da je naš trenutni zadatak da obuzdamo širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice.

Mugoša je kazao da moramo da vodimo računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

“Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju”, naveo je direktor Instituta.

Prvi talas je prošao usješno, dodao je Mugoša, ali da je ovo povratak u nazad, o čemu su i govorili iz IJZ, ali i svi koji su uključeni u proces.

“Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada se nema 40 dana lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je vjerovanje da će nas virus zaobići. Usljed opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentraicja ljudi gdje je bilo očiglednoi da će doći do inficiranja”, istakao je Mugoša.

On je dodao da je početku bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transmisija.

Mugoša je dodao da se sada u svakoj opštini moramo boriti sa virusom.

Direktor IZJ je ipak optimsitično poručio da ne sumnja da će borba biti uspješna.

“Da će građani prihvatiti dio odgovornsti, posebno mislim dio koji se odnosi na ponašanje, koje nam je jedina nada da ovaj virus stavimo pod kontrolu. Moramo računati da će virus biti prisutan. Porast broja zaraženih je i u regoionu, u zemljama EU”, naveo je Mugoša.

Zato je još jednom zamoilio građane da vode računa.

”Obraćam se ponovo svim stanovnicima CG i molim još jednom – zbog sebe, svojih i cijelog društva d apoštujemo mjere, vodimo računa, izbjegavamo mjere gdje može doći do infekcije, vodimo računa o socijalnoj distanci, higijeni ruku, prostora i tamo gdje je propisano nosimo masku”, poručio je Mugoša.

Izvor: Vijesti

O RTPV

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *