Naslovna / Vijesti / Društvo / Šehović: Sjutra konkurs za 800 stipendija za đake stručnih škola

Šehović: Sjutra konkurs za 800 stipendija za đake stručnih škola

Konkurs za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvih razreda, biće raspisan sjutra, 29. juna. Za to će biti izdvojeno pola miliona eura, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Privredna komora obezbijedila je 30 stipendija.

Kako je naglasio Šehović, konkurs je raspisan u okviru kampanje „Stručno je ključno“, a stipendije imaju za cilj da fokus stave i na đake koji se opredijele za zanimanja deficitarna na tržištu. U konkursu koji se raspisuje sjutra naći će se svi detalji, kako bi se svi zainteresovani temeljno informisali, a sama predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. jula.

Dodjeljuje se 250 stipendija za prvi razred, 258 za drugi razred i 280 stipendija za treći. Stipendije za prvi razred se dodjeljuju za čak 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština, između ostalog za smjer: Kuvar – 30 stipendija, Pekar – 10 stipendija, Kozmetičar – 10 stipendija, Operater obrade drveta – 10 stipendija, Ratar-povrtar-10 stipendija, Prozvođač prehrambenih proizvoda – pet stipendija i dr.

“Dodjela se vrši na osnovu uspjeha ostvarenog u školi i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Kako je ministar podsjetio, kampanja Stručno je ključno, u okviru koje se sprovode sve ove aktivnosti, ima jasan cilj: povezati znanje i njegovu primjenu, i škole i privredu.

“Ministarstvo zaista čini sve da pošalje poruku kako je za učenika najbolje ono zanimanje za koje ima afiniteta. A stručne škole nude veliki broj smjerova, od kojih je nezanemarljiv dio deficitaran, što znači da đake koji se odluče za te deficitarne kvalifikacije gotovo izvjesno čeka posao. Takođe, kada govorimo o stručnim školama ne mogu da ne naglasim da nije posao taj koji nam daje status, već način na koji ga obavljamo. Pritom, i nakon stručnih škola može se nastaviti obrazovanje, ukoliko se procijeni. Sve ostalo su predrasude i nekonstruktivno razmišljanje“, rekao je Šehović.

Odluku o dodjeli i prestanku stipendije učenicima donosi komisija koju imenuje Ministarstvo na osnovu jasnih kriterijuma i načina vrednovanja koji će biti istaknuti u Konkursu.

O RTPV

Pročitajte i

Dječji dodatak bi povećao natalitet

Zamjenica ombudsmana za prava djece, mladih i socijalna staranja Snežana Mijušković ocijenila je da bi …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *