Naslovna / Vijesti / Društvo / Prijemni ispiti po mjerama NKT-a, bez ekskurzija, rano govoriti da li će se nastaviti onlajn nastava

Prijemni ispiti po mjerama NKT-a, bez ekskurzija, rano govoriti da li će se nastaviti onlajn nastava

Danas počinje upis u srednje škole, sjutra na fakultete, a prema riječima generalne direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Mubere Kurpejović, ove godine neće biti čekanja u redovima, jer je upis elektronski. Kurpejović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazala da stav Ministarstva da ne bude ekskurzija ostaje i dalje. Najavila je uskoro i povraćaj novca za odbranu magistarskog rada.

Kurpejović smatra da je procedura upisa jednostavna i da će se budući srednjoškolci i studenti lako snaći.

“Neće biti čekanja u redovima ispred škola i fakulteta, nema velike papirologije. Mladi će proći nekoliko faza prilikom upisa. Kada je riječ o srednjim školama  dnevno će biti prikazano kako se ko rangirao, dok, kada je riječ o fakultetima, to će biti u fazi kada se pregleda cijela dokumentacija”, kazala je Kurpejović.

Dodala je da je jako bitna činjenica da su svi upoznati šta se vrednuje prilikom upisa, a nagovještava da bi ovakav upis mogao biti i u budućnosti.

“Prepoznali smo benefite koje daje digitalizacija, nadamo se da će i naši mladi to prepoznati”, kaže Kurpejović.

Podsjeća da će prijave za upis brucoša na Univerzitet Crne Gore trajatio 2. jula.

“U jednom trenutku studenti će morati da pošalju original dokumenta poštom, kako bismo imali prave dosijee i originalna dokumenta u svojim bazama”,dodala je ona.

Kaže da će upisni rok trajati kao prethodnih godina, a rezultati će biti kasnije.

“Ono što je važno reći je da će polaganje prijemnih ispita biti organizovano u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, kazala je Kurpejović.

Kada je riječ o narednoj školskoj godini, smatra da je rano govoriti da li će se nastava odvijati na tradicionalan način ili onlajn.

“Živu riječ ne može ništa zamijeniti, ali mislim da je Crna Gora na pravi način odgovorila na uslove u koje nas je dovela pandemija virusa korona. Sigurna sam da to neće ostaviti loš trag na naše studente i srednjoškolce”, dodaje Kurpejović.

Stav Ministarstva prosvjete je da će đaci ove godine ostati uskraćeni za organizovanje ekskurzija.

“Kada je riječ o ekskurzijama, za sada stvari tako stoje. Učenici će biti blagovremeno obaviješteni, ali prioritet je njihovo zdravlje”, dodaje Kurpejović.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *