Naslovna / Vijesti / Društvo / Coronainfo: Kakva je situacija u CG, kada nas očekuje pik zaraze, starosna struktura inficiranih…

Coronainfo: Kakva je situacija u CG, kada nas očekuje pik zaraze, starosna struktura inficiranih…

Prema podacima sajta coronainfocg, zvaničnog sajta Vlade na kojem se objavljuju sve najnovije infomacije u vezi sa infekcijom koronavirusa, drugi talas zaraze u Crnoj Gori počeo je 10.06.2020.

Od tada broj inficiranih raste veoma brzo, pa kriva izgleda mnogo ozbiljnije nego ona u prvom talasu.

Grafički prikaz stanja drugog talasa
Grafički prikaz stanja drugog talasa

Juče smo i zvanično prešli broj potvrđenih slučajeva zabilježen u prvom talasu, a, kako su kazali zdravstveni radnici, broj inficiranih će i u narednim danima rasti, pa se o piku zaraze još ne može govoriti.

Grafički prikaz stanja od početka epidemije
Grafički prikaz stanja od početka epidemije

Od početka epidemije, odnosno od pojave prvog slučaja u Crnoj Gori do danas, ukupan broj oboljelih je 663, trenutno oboljelih je 335, hospitalizovane su 54 osobe, preminulo ih je 13, oporavilo se 315, a pod nadzorom je trenutno 2084 ljudi.

Najviše oboljelih za dan registrovano je prvog jula- 55 slučajeva.

Kada su posrijedi izvori infekcije, njih 476 od ukupnog broja su kontakti, indeksnih je 49, i izvor infekcije je nepoznat kod 137 osoba.

Oboljelo je 379 muškaraca i 284 žene.

Kada je posrijedi starosna dob oboljelih, najviše je oboljelih od 30-39 godina- njih 135.

104 oboljela su starosne dobi između 40-49 godina, 87 ih je od 20-29 godina, 85 je životne dobi između 50-59 godina, 72 inficirana imaju između 60-99 godina. na grafičkom prikazu to izgleda ovako.

Kada je posrijedi broj inficiranih na 100.000 stanovnika, što je za sada presudno za prelazak granica, najviše ih je u Gusinju.

Podsjetimo, kako je više puta do sada ponovljeno, glavno oružje u borbi protiv širenja infekcije koronavirusa, za sada i najbolje, je poštovanje tri vrlo jednostavna pravila -distanca, pranje ruku, maska.

Podsjetimo i to da je od juče na snazi novi Zakon, kojim su propisane oštre kazne za sve one koji se tih mjera ne budu pridržavali.

Izvor: AntenaM

O RTPV

Pročitajte i

Novih 520 slučajeva korone, 25 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *