Naslovna / Vijesti / Društvo / Od početka godine nestašica devet ljekova

Od početka godine nestašica devet ljekova

Od početka godine nosioci dozvole za ljekove su obavijestili Agenciju za ljekove i medicinska sredstva CALIMS o nestašici devet različitih ljekova, saopšteno je Vikend novinama iz ove institucije.

“Kako bi se obezbijedio kontinuitet u snabdijevanju tržišta CALIMS je odobravala uvoz ljekova drugih proizvođača koji predstavljaju paralele deficitarnih ljekova, pa je na ovaj način pacijentima bila dostupna odgovarajuća terapija”, napominju iz CALIMS-a.

Takođe, kako navode, u februaru ove godine povučene su dvije serije jednog lijeka zbog postojanja sumnje u odstupanje od standarda kvaliteta.

“U skladu sa Zakonom o ljekovima, Agencija za ljekove i medicinska sredstva predlaže Upravi za inspekcijske poslove zdravstveno sanitarnoj inspekciji, obustavu, odnosno zabranu prometa i povlačenje lijeka iz prometa ukoliko lijek nije u skladu sa standardima kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti u propisanim uslovima upotrebe. U februaru 2020. godine CALIMS je nadležnoj inspekciji predložila povlačenje dvije serije jednog lijeka zbog postojanja sumnje u odstupanje od standarda kvaliteta. Napominjemo da su na tržištu bile dostupne druge serije istog lijeka za koje nije postojala sumnja u odstupanje od standarda kvaliteta i koje nijesu bile predmet povlačenja”, naveli su iz CALIMS-a.

Dodatno, kako ističu, u martu ove godine CALIMS je predložila povlačenje iz prometa svih serija lijeka koji sadrži aktivnu supstancu ulipristal acetat i indikovan je za liječenje umjerenih do teških simptoma fibroida materice.

“Povlačenje je izvršeno u skladu sa preporukom EU Komiteta za farmakovigilancu i procjenu rizika Evropske agencije za ljekove EMA, usljed započete procjene odnosa koristi i rizika od primjene ovog lijeka nakon prijave jednog novog slučaja ozbiljnog oštećenja jetre, kod pacijentkinje koja je liječena navedenim lijekom. Iz ovih razloga, na nivou EU je donesena odluka da se ljekovi koji sadrže ulipristal acetat privremeno povuku iz prometa, pa će mjera povlačenja i obustave prometa ovog lijeka i u Crnoj Gori biti na snazi do završetka započete procjene od strane EMA. Iako Crna Gora nije članica Evropske unije, CALIMS prilikom predlaganja mjera koje će se sprovesti u Crnoj Gori, u interesu javnog zdravlja, uzima u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke nadležnih autoriteta za ljekove u zemljama Evropske unije, u prvom redu Evropske Agencije za ljekove i njenog Komiteta za bezbjednost”, objašnjavaju u Agenciji za ljekove.

Montefarm: Snabdjevenost apoteka na visokom nivou

Iz JZU Apoteke Crne Gore Montefarm navode za VN da je snabdjevenost apoteka na visokom nivou, te da nema dužih nestašica ljekova.

“Snabdjevenost naših apoteka je na visokom nivou, nema dužih nestašica ljekova i njihova distribucija se obavlja svakodnevno, ne samo prema apotekama već i prema svim javnim zdravsvenim ustanovama. Pri tom napominjemo, da Montefarm javnom zdravstvenom sektoru pored ljekova, isporučuje i zaštitinu opremu, dezinfekciona sredstva i sve ostalo što je neophodno zdrastvenm radnicima kako bi nesmetano funkcionisao zdravstveni sistem u borbi protiv COVID-19”, saopštili su iz Montefarma.

Izvor: Vikend novine

O RTPV

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *