Naslovna / Vijesti / Društvo / Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Pljevljima održana sjednica Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Pljevljima održana sjednica Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje

Sjednica Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje održana je u proširenom sastavu, u radu je učestvovao i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za Javno zdravlje.

Predsjednik Opštine Igor Golubović je istakao da je Opštinski štab za zaštitu i spašavanje hitno organizovao sjednicu. On je kazao da se vodilo računa o tome da je situacija vezana za širenje kovid virusa u Pljevljima značajno pogoršana. ”Dr Begić je sa nama analizirao situaciju i prikupio dodatne informacije i pomogao nam u donošenju određenih mjera. Moramo stalno apelovati na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se odgovorno odnose prema sebi i članovima svoje porodice i prema ostalim građanima. Prva konkretna mjera je da se od večeras ograničava rad ugostiteljskih objekata do 23 časa. Komunalna policija će imati zadatak da prati sprovođenje te mjere” – kazao je Golubović. ” Druga mjera koja je danas donijeta, zbog povećanog broja pacijenata u bolnici u Pljevljima na odjeljenju za smještaj lakše oboljelih od kovid 19 virusa ukazala se potreba da se medicinski radnici koji rade sa tim pacijentima izoluju od članova svojih familija kada nisu na radnim zadacima. Za tu namjenu smo opredjelili garnizonsku ambulantu a u slučaju potrebe opredjelićemo za tu namjenu i Dom vojske” – kazao je Golubović.

Golubović je istakao da će Dom vojske biti dezinfikovan i spreman za  eventualno korišćenje ako se za tim ukaže potreba. Predsjedni opštine Igor Golubić je apelovao na građane da se ponašaju odgovorno kako bi se smanjili rizici.

Dr Senad Begić je kazao da je epidemiološka situacija u Pljevljima komplikovana. ”Kao i u ostalim opštinama u Crnoj Gori nosi potencijal za dalji razvoj odnosno za dalju registraciju novooboljenih u danima koji su pred nama. Mislim da građani Pljevalja znaju da se radi o činjenici da se novi korona virus znatno lakše prenosi nego što je to bilo ko očekivao. Jedino što sve može da nas spasi je pridržavanje opštih mjera prevencije. To je držanje distance, održavanje higijene ruju i nošenje maski” kazao je Begić. Begić je istakao da se situacija na terenu prati i da se preko različitih indikatora planiraju odgovarajuće mjere. ”Nadam se da su građani Pljevlja svjesni situacije i da će njihovo ponašanje biti takvo da neće dovesti do nekog daljeg pooštravanja mjera” kazao je Begić.

Dr Biljana Čarkilović je kazala da su u bolnici u Pljevljima hospitalizovana četiri pacijenta, 119 osoba je u samoizolaciji, pod zdravstvenim nadzorom su 62 osobe, 47 osoba je bilo u kontaktu sa zaraženim. Na analizu je poslato 566 nalaza a za 67 uzoraka se čekaju rezultati.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *