Naslovna / Vijesti / Društvo / Na ljekove potrošeno 100 miliona eura

Na ljekove potrošeno 100 miliona eura

Građani su prošle godine najčešće koristili ljekove za kardiovaskularna oboljenja i terapije za metabolizam i digestivni trakt. U izvještaju o potrošnji humanih ljekova, koji je uradila Agencije za ljekove i medicinska sredstva, navodi se da je prošle godine za ljekove utrošeno oko 100 miliona eura.

Podaci o ukupnoj potrošnji ljekova u Crnoj Gori u 2019. godini ukazuju da je ta potrošnja iznosila 1279,19 DDD/1000/dan, odnosno, ukupno 101.072.508 eura.

U iznosu od 101.072.508 eura uračunata je ukupna potrošnja svih ljekova, uključujući i ljekove koji nemaju definisanu ATC klasifikaciju, homeopatski, herbalni ljekovi, kao i ljekovi koji nemaju DDD, a njihova ukupna potrošnja iznosi 407.971 euro.

Prema podacima dobijenim od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, za ljekove koji su nabavljeni na teret sredstava Fonda u 2019. godini, izdvojeno je 78.988.728 eura, što predstavlja 78,15 odsto od ukupno utrošenih sredstava za ljekove u Crnoj Gori tokom te godine.

Na osnovu Zakona o ljekovima i Pravilnika o obliku, sadržaju, periodu za koji se dostavlja i načinu dostavljanja izvještaja o prodaji ljekova, Agencija za ljekove i medicinska sredstva je pripremila izvještaj o potrošnji ljekova u Crnoj Gori za 2019. godinu.

Za izradu izvještaja su korišćeni podaci o prometu registrovanih veledrogerija koje su obavljale promet sa ljekovima u 2019. godini u Crnoj Gori (14 privatnih i jedna državna), tj. njihovi izvještaji o prodaji ljekova u Crnoj Gori iz 2019.godine.

“U bazi podataka Agencije za praćenje potrošnje, ljekovi su svrstani po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije po ATC grupama i po internacionalnim nezaštićenim nazivima (INN). Svi izvještaji o potrošnji ljekova koji su bili u prometu iskazani su brojem definisanih dnevnih doza na 1000 stanovnika na dan (D DD/1000/dan) i ukupnim iznosom u eurima prema veleprodajnim cijenama”, naveli su iz Agencije.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *