Naslovna / Vijesti / Društvo / Završi elektronski: Onlajn šalter državne uprave

Završi elektronski: Onlajn šalter državne uprave

Ministarstvo javne uprave pokrenulo je kampanju Završi elektronski koja ima za cilj informisanje i povećanje korišćenja elektronskih usluga na portalu eUprava i drugih elektronskih usluga koje pružaju državni organi, posebno imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju.

Kako je saopšteno iz MJU, na portalu eUprave (www.euprava.me) dostupni su brojni elektronski servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje se mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter, a sajt je prilagođen i za korišćenje putem mobilnih telefona.

“Portal eUprave pruža elektronske usluge (eUsluge) i informacije za građane i privredu i na neki način predstavlja elektronski šalter državne uprave. Za razliku od “obične”, putem eUprave građani mogu da pristupe informacijama i dobiju uslugu bilo kada i sa bilo kog mjesta, 24 sata, sedam dana u nedjelji, tokom vikenda i praznicima”, navode u Ministarstvu.

Ističu da je na portalu trenutno dostupno 596 usluga.

“Ponuđene usluge su u nadležnosti 52 institucije, od čega je 187 elektronskih, a 409 informativnih usluga”, precizirali su.

Građani preko portala eUprave imaju mogućnost da podnesu Zahtjev za izvod iz kaznene/prekršajne evidencije elektronskim putem.

“Na ovaj način zahtjev se podnosi elektronskim putem, a dolazak je potreban samo za preuzimanje rješenja izdatog od strane ovog organa. Zahtjev za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije namjenjene za pravna lica, pored onog za građane, na portalu eUprave predstavlja veoma traženu uslugu. Pravni subjekti, putem Portala eUprave mogu podnijeti i zahtjev za dostavljanje podataka iz prekršajne evidencije”, naglasili su u Ministarstvu.

Takođe, na portalu eUprave moguće je prijaviti se za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima.

“Osobe koja su spremne da svoje znanje i stručnost podijele sa zaposlenima u državnoj administraciji i na taj način postanu predavači u okviru mnogobrojnih obuka koje organizuje Uprava za kadrove, imaju mogućnost da se, bez dolaska u prostorije Uprave za kadrove, prijave i predaju dokumentaciju elektronskim putem”, kažu u Ministarstvu.

Istraživačima i naučnim radnicima u Crnoj Gori data je mogućnost da preko portala eUprave podnesu zahtjeve za sufinansiranje različitih istraživanja koje organizuje Ministarstvo nauke.

“Pravna lica mogu ostvariti svoje obaveze i prava u nekim od sljedećih oblasti: turizam, obrazovanje poljoprivreda i dr. Takođe, u oblasti obrazovanja dostupne su usluge: Zahtjev za izdavanje licence za rad privatne predškolske ustanove, Zahtjev za izdavanje saglasnosti na programe i projekte nevladinih organizacija mogu se podnijeti preko portala eUprave”, pojašnjavaju.

Neke od usluga koje preduzeća mogu realizovati preko Portala e-uprava u oblasti poljoprivede su Zahtjev za refundiranje troška kontrole kvaliteta vina, Zahtjev za upis u registar maslinara, kao i Zahtjev za upis u registar proizvođača maslinovog ulja.

“Korisnici portala eUprave imaju i mogućnost da anonimno prijave korupciju Upravi carina, kao i Upravi policije. Takođe, svi zainteresovani korisnici imaju mogućnost podnošenja elektronskog Zahtjeva za slobodan pristup informacijama”, naveli su u Ministarstvu.

Kampanja “Završi elektronski” je pripremljena u okviru projekta “Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave”, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo javne uprave, a sprovodi ga konzorcijum koji predvodi KPMG.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za utorak, 29. 9. 2020.

  UTORAK 29.9.2020.     7,00-7,40 Muzički program   7.40-7,50 Pljevlja u slici – repriza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *