Naslovna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima stanje ozbiljno

U Pljevljima stanje ozbiljno

Dva puta sedmično doktori Doma zdravlja i Opšte bolnice Pljevlja obraćaće se gradjanima, kako bi saopštili stanje u našoj Opštini po pitanju virusa COVID19, poslali jasne poruke i apelovali na poštovanje mjera i preporuka NKT.

Prema poslednjem presjeku IJZ broj aktivnih slučajeva COVID19 u Pljevljima iznosi 29, to je šest novih slučajeva u poslednje 24 sata.

“Apel svim stanovnicima da stanje shvate ozbiljno i poštuju upućene preporuke. Kapaciteti jesu ograničeni, na Infektivnom odjeljenju opredjeljeno je 15 kreveta. Na to odjeljenje liježu pacijenti koji imaju PSR test pozitivan. Ukoliko se pacijenti prezentuju sa kliničkom slikom, a imamo epidemiološki podatak da su bili u kontaktu sa korona pozitivnom osobom oni se onda trujažiraju u ambulanti Doma zdravlja. Ako se odluči da se pacijent hospitalizuje, prije pristiglog rezultata PSR testa, biće smješten u privremenu garnizonsku ambulantu u kojoj ima oko deset kreveta”, objašnjava spec. dr Mirha Hasanbegović.

Ukoliko osoba ima neki od simptoma COVID19 povišenu tjelesnu temperature, kašalj, kratak dah i gušenje, potrebno je da se javi do 21 sat ekipi u COVID ambulantu Doma zdravlja Pljevlja, a nakon 21 sat u ambulatnu Hitne pomoći.

“Ukoliko se u COVID ambulanti Doma zdravlja procjeni da je pacijent teškog stanja internista ili epidemiolog Doma zdravlja Pljevlja donijeće odluku o daljem liječenju”, kazala je dr Hasanbegović.

Prema riječima dr Hasanbegović osobe koje sumnjaju da imaju virus COVID19 bez straha i panike treba da se obrate doktoru.

“Apsolutno sam saglasna sa osobama koje treba hospitalizovati postupamo najprije kao psihoterapeuti.”, kaže dr Hasanbegović.

Pacijent koji nema respiratornu ugroženost i težu kliničku sliku uz savjete ljekara odlazi na kućno liječenje.

“Ja zaista vjerujem u odluku racionalnosti stanovništva Pljevalja da za naredna dva dana neću sresti čovjeka koji je na ulici, a da ne nosi masku i ne drži distancu.”, zaključuje dr Hasanbegović.

Poruka je jasna budite disciplinovani, poštujte svoje zdravlje i zdravlje najbližih.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *